Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Volný na Telegramu, váznoucí očkování a spokojenost s politikou

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Prázdniny se přehouply do druhé půle, v prvním srpnovém Notesu shrnul a okomentoval důležité texty Deníku N i dalších médií Jan Moláček.

Lubomír Volný po bloku na Facebooku přesunul své konspirace především na Telegram. Má tam několik stránek a skupin, ze všech českých politiků je na této platformě nejaktivnější, píšou Jakub ZelenkaZdislava Pokorná.

Po nedostatku vakcín se stává vážným problémem nedostatek zájemců o ně. Zejména v některých regionech na Moravě je naočkovaných extrémně málo, podle expertů tak hrozí vznik ohnisek nákazy, píše Jan Tvrdoň.

„Nejde o alternativní či moderní přístup, spíš je to z mého pohledu návrat ke kořenům,“ říká primář dětského oddělení havířovské nemocnice Hynek Canibal v rozhovoru s Janou Ustohalovoupravidlech, která zavedl pro rodiče svých pacientů. Pravidla spočívají hlavně v tom, že je jich co nejméně. Návštěvní hodiny neexistují, rodiče mohou být s dětmi kdykoliv a kdekoliv, včetně JIP.

Lukáš Prchal popsal případ firmy, která v malé obci za Prahou načerno postavila obří průmyslovou halu. Stavbu chce dodatečně zlegalizovat, místní obyvatelé protestují, protože se bojí hluku z výroby.

Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Andreje Babiše kvůli střetu zájmů prověřují jak žalobci v Lucemburku, kde sídlí Úřad evropského veřejného žalobce, tak i v Praze. Obvinění zatím žádné nepadlo, na rozdíl od kauzy Čapí hnízdo. Detaily Babišových – a vlastně i našich – problémů popisuje Zdislava Pokorná.

Zajímavě se vyvíjí spokojenost voličů s celkovou politickou situací. Spokojených sice oproti červnu přibylo jen o procentní bod, je jich 13 %, výrazně – z 59 na 50 procent ale ubylo nespokojených. Mnozí se přesunuli do tábora nerozhodnutých. Detaily z průzkumu CVVM, včetně důvěry v prezidenta, přibližuje Jan Tvrdoň.

V pravidelném denním režimu začíná po dovolené Filipa Titlbacha fungovat také Studio N. V dnešním podcastu mluvilDavidem Janeczkem o dění na olympiádě – včetně skandálu kolem běloruské atletky, kterou se Lukašenkův režim pokusil unést z Japonska zpět do Běloruska. Tuto kauzu, která šokovala svět, David popsal i v samostatném článku.

A zatímco pozornost světa poutají výkony sportovců na olympiádě, Jana Ciglerová popsala příběh americké atletky Simone Bilesové, která připoutala pozornost tím, že účast v soutěži odřekla. Vrcholný sport má odvrácenou stranu a osud Bilesové to více než vrcholně potvrzuje.

Co se píše jinde:

Web iRozhlas nabízí detailní datovou analýzu více než sedmi set havárií, při nichž v Česku zahynul cyklista. Dozvíte se z ní, kdo, kdy a kde je na kole nejvíce ohrožen.

Čeká nás povinné očkování proti koronaviru? Pro a proti shrnuje týdeník Respekt.

Server Seznam Zprávy přináší reakce poslanců a senátorů z bezpečnostních výborů na možný konec Michala Koudelky v čele BIS. Informace o schůzce premiéra s prezidentem, kde se má Koudelkovo odvolání probírat, mezi nimi vzbudila rozruch.

V zítřejším tištěném Deníku N najdete:

  • Babišův střet zájmů řeší i žalobci v ČR
  • Volný našel kanály, kde šíří fake news
  • Umíme zvládat povodně? Chybí technika i reakce lidí
  • Izrael očkuje starší lidi třetí dávkou
  • Tání ledu v Grónsku se blíží rekordům
  • Společnost postavila v obci za Prahou načerno obří halu
  • Simone Bilesová, příběh gymnastické hvězdy
  • Komentář: Sypání peněz voličům pokračuje

Z dnešního Notesu je to vše. Z naší redakce na závěr ještě důležitá informace – Deník N se rozhodl napadnout u soudu rozhodnutí Kanceláře prezidenta republiky neodpovídat vybraným médiím na dotazy. Myslíme si, že takto veřejná instituce postupovat nemůže, a věříme, že to potvrdí i soud.

Prožijte úspěšný a klidný týden, ať už jste v práci, nebo na dovolené.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Názor

Pointa N

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější