Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vlast a rodina vs. solidarita a pomoc. Proč se část katolické církve sbližuje s extremisty

Ilustrace: Petr Polák
Ilustrace: Petr Polák

Hana Lipovská a Josef Nerušil v posledních týdnech vyvolali velký rozruch v katolické církvi. Oba dva totiž svou kandidaturou za extremistické strany vytvořili spojení mezi kardinálem Dominikem Dukou a extremisty.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nerušil jde do voleb jako Dukův blízký spolupracovník z Arcibiskupství pražského, Lipovská zase jako nominandka České biskupské konference do Rady ČT, které se pražský primas opakovaně veřejně zastal.

A oba dva si pro svou kandidaturu zvolili strany, které se pohybují na hraně extremismu. Nerušilově SPD se opakovaně věnovaly zprávy o extremismu ministerstva vnitra, které ji označily za nenávistnou. Podobně se vyjadřují o Dělnické straně sociální spravedlnosti (DSSS), která do voleb vyrazila s Lipovské Volným blokem.

DSSS přímo navazuje na Dělnickou stranu, jejíž rozpuštění soud v roce 2010 odůvodnil mimo jiné tím, že ji ovládají „militantní rasisté“. I ji v době rozpuštění vedl současný předseda DSSS Tomáš Vandas.

Kontroverzi to vyvolalo nejen ve společnosti, ale také uvnitř katolické církve. Objevila se totiž poměrně zásadní otázka: jak se stalo, že se lidé z okolí hlavy české katolické církve spojují s extremisty?

Podle výzkumníka Petra Kratochvíla z Ústavu mezinárodních vztahů prochází katolická církev globálně obdobím silné polarizace. Ta se podle něj projevuje

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Náboženství

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější