Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pomalé očkování se týká zejména Moravy. Stát varuje před možnými ohnisky nákazy

Podíl očkovaných lidí nad 16 let alespoň jednou dávkou v jednotlivých obcích ČR. Data: ÚZIS
Podíl očkovaných lidí nad 16 let alespoň jednou dávkou v jednotlivých obcích ČR. Data: ÚZIS

Některé regiony Česka se stále potýkají s menší proočkovaností. Data Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS), která má Deník N k dispozici, ukazují, že problémy zůstávají zejména na Moravě. Zdravotní statistici ve své zprávě pro politiky varují, že by v těchto oblastech mohla vznikat ohniska nákazy.

Očkování v posledních týdnech pozvolna zpomaluje. Zatímco v první polovině července ve všední den dostávalo některou z vakcín přes 90 tisíc lidí, na konci měsíce se tento počet propadl zhruba o třetinu. Deník N už před dvěma týdny přinesl informaci, že očkování vázne zejména v příhraničí a v některých regionech na Moravě.

Aktuální data zdravotních statistiků, která má Deník N k dispozici, ukazují, že v některých z těchto oblastí dochází k nárůstu tempa očkování. Část míst, kde nedostalo alespoň jednu dávku vakcíny výrazně víc než polovina lidí starších 16 let, je ale stále viditelná. Po dvou týdnech od prvního zveřejnění dat o vakcinaci v jednotlivých obcích přetrvává podle ÚZIS problém s dostupností očkovacích míst.

„K pozitivnímu posunu došlo zejména v příhraničních oblastech

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější