Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Český recept na záchranu demokracie, jak si Čína a Tchaj-wan přejí hezký Nový rok a rozhovor s matkou undergroundu

Tištěný Deník N najdete každý týden od pondělí do pátku na pultech trafik. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Tištěný Deník N najdete každý týden od pondělí do pátku na pultech trafik. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Češi jsou imunní proti nacionalismu a populismu. Žádnou důležitější zprávu, než je tato, se už dnes asi nedozvíte. Takže to nebudeme zdržovat a přejdeme rovnou k věci.

Z úterních událostí a komentářů vybíral Libor Stejskal

Jací jsme? Na prestižním americkém webu Foreign Policy píšou, že vrozený smysl pro humor a sebeironie brání Čechům – na rozdíl třeba od Maďarů a Poláků – propadnout svodům populismu a nacionalismu. Krásně se to čte, už jen ten titulek: Ironie jako tajemný recept na záchranu demokracie. A pak přijde kolega Ján Simkanič a tenhle nádherný přelud ve svém komentáři totálně rozcupuje. Fakt škoda, chvíli jsem tomu věřil.

Chcete si přijít na hodně slušné peníze? Stačí koupit malinký proužek země v místech, kde se město chystá postavit několik set bytů. Ideální je, když máte – tak jako v tomto konkrétním případě z Brna – i politické krytí. Návod, jak přesně postupovat, abyste se pěkně napakovali, najdete v textu Jany Ustohalové.

Psycholožce Daně Němcové, které se říká „máma undergroundu“, se do rozhovoru moc nechtělo. „Je mi pětaosmdesát, už jsem všechno řekla, jen bych se opakovala,“ snažila se zahnat kolegyni Lenku Vrtiškovou Nejezchlebovou. Nakonec se nechala přesvědčit a vznikl z toho jeden z nejzajímavějších rozhovorů, který jsem s touto úžasnou paní četl. A nejen proto, že z něj přímo čiší, jak si to povídání nakonec obě moc užívaly.

Někteří škarohlídi panu premiérovi vyčítají, že při svých cestách po krajích nasliboval všechno možné, ale prakticky nic z toho nesplnil. Náš analytik Jan Tvrdoň se probral dostupnými materiály, aby zjistil, co je na tom pravdy. Tady se dozvíte, co zjistil.

Slovenskem už zase hýbou informace spojené s vraždou novináře Jána Kuciaka a jeho přítelkyně Martiny Kušnírové. Za jednoho z možných objednavatelů označila jedna z hlavních vyšetřovaných (toho času ve vazbě) finanční skupinu Penta a jejího šéfa Jaroslava Haščáka. Naši kolegové ze sesterského Denníku N sledují, co se z toho vyklube.

Český fotbal žádnou velkou díru do světa v posledních letech nedělá, ale to neznamená, že se kolem něj neděje nic vzrušujícího. Naopak, v tomto ohledu je u nás na kopanou spoleh. Teď zrovna – myslím tím posledních asi deset let – se to mele v komisi rozhodčích. Má nového šéfa, bývalého internacionála Jozefa Chovance, a pod jeho vedením se začíná tak trochu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější