Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PolitikoN: Babiš soupeří s Bartošem, sociální demokraté sami mezi sebou a Lipovská přemýšlí o extrému

PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N
PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N

Ústecký kraj čeká souboj dvou uchazečů o post premiéra. Vedení ČSSD narychlo hledá kandidáty za vzbouřence na jihu Moravy. Hana Lipovská se rozhodla vstoupit do politiky s pravicovými extremisty. Politickým děním tohoto týdne vás provede Kirill Ščeblykin.

V severních Čechách se bude ve volbách ucházet o hlasy voličů nejen předseda Pirátů Ivan Bartoš, ale také šéf ANO Andrej Babiš. Republikový výbor jeho hnutí totiž schválil kandidátní listiny – a udělal rošádu krajských lídrů, o níž se spekulovalo.

Jedničkou ve Středočeském kraji je místo premiéra nakonec ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček, který měl původně kandidovat na jihu Čech. Tam se přesunul z Ústeckého kraje ministr životního prostředí Richard Brabec.

Na Ústecku se přitom budou započítávat i hlasy Čechů v zahraničí. V roce 2017 byli po TOP 09 právě Piráti druhou nejúspěšnější stranou mezi voliči, kteří vhodili svůj hlas v cizině.

Téma nespokojenosti se zvládáním koronaviru se tak může v kampani dostat ještě více na okraj, pokud pandemie do voleb opět nenabere větší obrátky.

Babiš si letos za svého svého největšího politického protivníka vybral „ekofanatický

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

PolitikoN

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější