Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Děti patří za všech okolností k rodičům. I v nemocnici, říká primář dětského oddělení v Havířově

Hynek Canibal, primář dětského oddělení nemocnice v Havířově. Foto: Jana Ustohalová, Deník N
Hynek Canibal, primář dětského oddělení nemocnice v Havířově. Foto: Jana Ustohalová, Deník N

Jeho oddělení patří mezi ty, kde se personál snaží vyjít co nejvíc vstříc potřebám dětí i rodičů. Návštěvní hodiny jsou zrušené, rodina může přijít kdykoliv, všechny zákroky dělají lékaři a sestry s co největším ohledem, aby neznamenaly pro dítě trauma, rodiče mohou být u každého vyšetření. „Nejde o alternativní či moderní přístup, spíš je to z mého pohledu návrat ke kořenům,“ říká primář dětského oddělení havířovské nemocnice Hynek Canibal, pediatr, kardiolog a neonatolog s více než dvacetiletou praxí.

Když vám postavím dítě před dveře oddělení a řeknu, že s ním vůbec nechci být v nemocnici, a přijdu si pro něj za týden, budete mě přesvědčovat, abych s ním zůstala?

To byste mě jako matka asi trochu zklamala. Skoro nevím, jestli bych nezačal přemýšlet o sociální situaci ve vaší rodině. Takovou maminku jsme tady zatím ještě neměli.

Nemusí jít jen o problémové rodiny. Stačí, když je v rodině víc malých dětí a nemá se o ně kdo postarat, takže matka musí být s nimi, a ne s jejich sourozencem v nemocnici, ne?

To je v pořádku. Ale na našem oddělení je průměrná doba hospitalizace 1,7 dne. Děti u nás dlouho neleží. Celá pediatrie dnes směřuje k ambulantní péči, děti se velmi rychle propouštějí domů. Když jsem nastupoval jako lékař před dvaceti lety, hospitalizovali jsme děti běžně na sedm až deset dní. Dneska se je snažíme velmi rychle propustit domů.

Jak vlastně vypadá přijetí dítěte k vám na oddělení? Zazvoním tady u dveří a co následuje pak?

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější