Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Zlatá medaile, voda z jádra Jupiteru až na Zemi a tažení autobusů

Notes. Ilustrační foto: Deník N
Notes. Ilustrační foto: Deník N

Čtvrteční Notes pro vás sepsal Adam Hecl.

Z dnešního Notesu si vybere snad každý. Je v něm totiž vše: sport, věda, koronavirus, ale i Čína, autobusy nebo nový dokument Víta Klusáka. Tak tedy začněme: Střelci Jiří Lipták a David Kostelecký bydlí tři kilometry od sebe ve vesnicích na jižní Moravě. Teď vybojovali na olympijských hrách v Tokiu zlatou a stříbrnou medaili. Potvrdili tak dlouholetý český střelecký talent. O tom, jak se na medailové umístění připravovali a jak ho oslaví, se dočtete v textu Davida Janeczka.

Další vzácný kov se podařilo získat týmu vědců pod vedením českého vědce Pavla Jungwirtha. Vytvořili totiž kovovou vodu: ne oranžovou, železitou zapáchající tekutinu, co teče z kohoutků, když máte staré trubky. Ale vodu, která má fyzikální vlastnosti kovu. I když je to po chemické stránce stále čistá voda, která se však leskne jako zlato. Látka, která se podle vědců nejspíš nachází i v jádru čtyř velkých plynných obrů v naší sluneční soustavě.

Na prvním snímku vidíme čistou kapku slitiny sodíku a draslíku, na dalších vidíme tuto kapku vystavenou působení vodní páry o tlaku 0,01 Pa. Na kapce se usazuje vrstvička vody, v níž se rozpouštějí elektrony uvolňované z kovu, čímž získá zlatý kovový lesk. Foto: Phil Mason / ÚOCHB

Japonsko je na tom i ve světle olympiády v boji s pandemií špatně. Alarmující čísla ale přicházejí i ze sousedního Slovenska. Šestasedmdesát procent: právě tolik je neočkovaných mezi nově nakaženými koronavirem. Plně očkovaných je v zemi pouze 36 procent obyvatel. O boji sousedů s koronavirem píše naše kolegyně ze Slovenska Veronika Folentová.

Něco málo z předvolebního klání: Hnutí ANO na poslední chvíli provádí rošádu s kandidátkami. Například lídrem v Pardubickém kraji již není poslanec Martin Kolovratník, vládní zmocněnkyně pro lidská práva Helena Válková už nekandiduje v Praze. A Andrej Babiš se coby lídr kandidátky utká s pirátským předsedou Ivanem Bartošem v Ústeckém kraji. Podle experta se tak budou útoky na opozici zřejmě stupňovat. Proč se Babiš i Bartoš rozhodli právě pro Ústecko, analyzuje ve svém textu Jan Tvrdoň.

Hnutí Trikolóra obdrželo třímilionový dar od firmy, kterou spoluvlastní stíhaný podnikatel Radomír Prus. Ta nemá oficiální stránky a nelze ani dohledat předmět jejího podnikání. Dotazy Deníku N si Trikolóra přehazovala jako horký brambor. Dozvěděli jsme se, že nikdo nic neví a nikdo za nic není zodpovědný. Jdeme tedy dál.

Pod záhadným titulkem „Dal mi pusu v battle busu…“ se potom na hlavní stránce Deníku N skrývá komentář Josefa Mlejnka jr. o autobusech. A ne jen tak ledajakých: o kultuře předvolebních autobusů, které se ze zahraničí postupně začínají objevovat čím dál hojněji i v Česku. Vyrazila v něm koalice Spolu nebo Volný blok. Okamura si dokonce pořídil kamion. Byly doby, kdy české okrsky brázdily jen Zemák nebo Bobobus.

Autobusem (a vzkazem svému rivalovi na střeše) poprvé do voleb vyrazil v roce 1996 Miloš Zeman. Tehdy jej Václav Klaus ještě porazil. Foto: ČTK

Oproti tomu nový dokument 13 minut Víta Klusáka se věnuje autům. A nehodám, které jimi lidé způsobují. Publicista Martin Svoboda se na dílo podíval kritickým okem: jako na snímek, který je veskrze banálním varovným videem, jehož autor se za každou cenu snaží být nejchytřejší v místnosti.

Na závěr chci upozornit na nový newsletter Deníku N z pera Magdaleny Slezákové, expertky na vše čínské a dálnovýchodní. Čínská depeše bude vycházet (a přicházet do vašich e-mailů, pokud si to budete přát) každý druhý týden. První díl vyšel právě dnes!

A co vás čeká v zítřejším tištěném vydání Enka?

– Babiš vs. Bartoš. Kampaň přitvrdí
– Vedení hnutí ANO na poslední chvíli hýbalo kandidátkami
– Číňané prozkoumali kondici agentury Médea a prodali ji zpět Soukupovi
– Štědrý dar Trikolóře od stíhaného muže
– Macron přiznal dluh Polynésanům za jaderné testy. Omluvu ale nepřivezl
– Koně pomáhají dětem i dospělým s následky covidu
– Tým českého vědce připravil kovovou vodu
– Věrní kamarádi z jihu Moravy pokořili zbytek světa
– Komentář: O elektroautech se bavme racionálně
– Velký přehled hudebních festivalů v srpnu

Kontext N:
– Spory jsou nejlepší způsob, jak se dostat ke skutečnému přemýšlení
– Ponižování, sexismus a obtěžování na DAMU
– Vosy nejsou, čím se zdají být, tvrdí entomolog

Příjemný večer vám přeje Adam Hecl.

Pokud máte připomínku nebo jste našli chybu, napište na editori@denikn.cz.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější