Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dostane čokoládový král druhou šanci? Porošenko chce být znovu ukrajinským prezidentem

Ukrajinský prezident Petro Porošenko na vojenském cvičení u Žytomyru. Foto: Gleb Garanich, Reuters
Ukrajinský prezident Petro Porošenko na vojenském cvičení u Žytomyru. Foto: Gleb Garanich, Reuters

Ukrajinský prezident Petro Porošenko se pokusí obhájit v březnových volbách svůj mandát. Přes některé úspěchy, jako je dohoda o bezvízovém styku s EU a oddělení ukrajinské pravoslavné církve od ruské, snižují jeho šance pomalé reformy a nesplněná očekávání Euromajdanu.

Zajděte si do kostela a zapalte svíčku, neboť jste nevěřící člověk. Bůh vám odpustí. Těmito slovy reagoval v lednu ukrajinský prezident Petro Porošenko na otázku, kdy začne něco dělat s korupcí.

Otázku mu položil muž ve městě Čerkasy, kam Porošenko přijel na pracovní návštěvu týkající se autokefalie Ukrajinské pravoslavné církve. Porošenko reagoval před davem a kněžími, kteří ho obklopovali.

Muž mluvil rusky a někdo ho vyzval, aby přešel na ukrajinštinu. „Vidíte, poslali člověka, který se ani nenaučil ukrajinsky,“ řekl Porošenko, který sám má ruštinu jako první jazyk. „Takoví jsou všichni moskalští provokatéři, snaží se nás tu rozdělit,“ obrátil se prezident k davu, když použil hanlivé označení pro Rusy.

Na jaře rozhodnou Ukrajinci o svém dalším prezidentovi. Petro Porošenko by se jím chtěl stát podruhé. Kdo je muž, který v roce 2014 přebíral zemi, aby ji vyvedl z války s Ruskem a ukončil korupci?

Kakao a televize

Porošenko se narodil v roce 1965 nedaleko Oděsy. Po studiích a službě v armádě se vrhl na obchod kakaovými boby. Dařil se mu a úspěch mu umožnil koupit několik cukrovinkových podniků, které v roce 1995 spojil do čokoládovny Rošen. Roku 2014 odhadl magazín Forbes jeho jmění na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ukrajina

Ukrajinské prezidentské volby

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější