Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Firma postavila za Prahou načerno obří halu, sousedé si stěžují na hluk. „Nepovažuji za rozumné to bourat,“ říká majitel

Kateřina Kratochvílová ukazuje na novou skladovací halu v Čakovičkách. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Kateřina Kratochvílová ukazuje na novou skladovací halu v Čakovičkách. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Podnikatel postavil na kraji obce Čakovičky nedaleko Prahy načerno obří halu a přestavěl výrobnu na polystyren. Nyní chce od úřadu získat povolení zpětně.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jen pár kilometrů severně od Prahy leží vesnice Čakovičky, na jejím okraji stojí u polní cesty srub, který obtéká malý potok a v parném letním dni jej stíní vysoké stromy. Idylické bydlení to ale podle majitelky domu není.

O pár desítek metrů dál minulý rok začala růst obří skladovací hala. Tu místní společnost Styrotrade postavila, i když na ni nemá povolení. A práce stále pokračují. Kromě toho společnost zrekonstruovala i část přilehlé výrobny na polystyren a v továrně zavedli nové technologie.

„Tak si to poslechněte,“ vyzývá majitelka srubu Kateřina Kratochvílová a upozorňuje na monotónní, táhlý a vysoký zvuk vycházející z modernizované továrny. „V noci se u toho nedá spát. To je na vyskočení z okna,“ stěžuje si Kratochvílová reportérům Deníku N.

Kromě hluku si obyvatelé Čakoviček od loňska stěžují také na pach, který výrobu provází a jejž podle nich továrna vypouští zhruba každou půlhodinu. V tuto chvíli však nic cítit není.

„V noci tady nemůžete spát s otevřeným oknem. Je slyšet hučení a takové vysoké tóny s němou frekvencí,“ popisuje další obyvatelka vsi Zdeňka Pikner. Hygiena podle ní opakovaně prováděla měření hluku, který z továrny vychází, a zpočátku naměřila až 70 decibelů. Po stížnostech majitel továrny hladinu hluku několikrát snížil.

Obyvatelé Čakoviček se kvůli hluku, pachu a skutečnosti, že společnost Styrotrade postavila rozlehlou halu zcela bez povolení, obrátili na stavební úřad a vedení obce.

„Ano, postavili to bez povolení,“ potvrdila Deníku N Dita Pořádková, ředitelka stavebního úřadu v Líbeznicích, pod který Čakovičky spadají. Právě kvůli tomu vydal úřad na začátku roku rozhodnutí, že Styrotrade musí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Praha

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější