Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Selhání se změnilo ve světový úspěch. Kanadě při očkování pomohly tři faktory

Kanadský premiér Justin Trudeau dostal 2. června v Ottawě druhou dávku vakcíny proti covidu. Foto: Adam Scotti, úřad kanadského premiéra
Kanadský premiér Justin Trudeau dostal 2. června v Ottawě druhou dávku vakcíny proti covidu. Foto: Adam Scotti, úřad kanadského premiéra

V únoru to s očkováním proti covidu v Kanadě nevypadalo dobře. Jeden z nejbohatších států světa neměl dost vakcín, a proto se rozhodl, že využije program Covax, který měl zajistit vakcíny hlavně pro chudé státy. Situaci se mu ale podařilo změnit tak, že mu jiné státy mohou závidět.

Kanada si sice objednala 400 milionů dávek, v přepočtu na hlavu nejvíce na světě, ale vakcíny se opozdily a světová média zveřejňovala články o tom, kde se stala chyba.

První dávku v té době měla za sebou méně než tři procenta obyvatel Kanady a země výrazně zaostávala za sousedními Spojenými státy. Tam se očkovalo rekordně rychle a prezident Joe Biden ohlašoval ambiciózní cíl – do 4. července mělo vakcínu dostat alespoň 70 procent dospělých.

USA tento cíl nesplnily, ale naopak ho zvládl jejich severní soused, který v dubnu nabral rychlé tempo. Dnes je v Kanadě alespoň jednou dávkou naočkováno 71 procent lidí. V kategorii nad 12 let, pro kterou je vakcína schválena, je to přes 80 procent.

Kanadě se to podařilo jednak díky jednomu důležitému rozhodnutí, jednak díky

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Kanada

Očkování

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější