Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kiska selhal v rozhodujícím okamžiku. Babišova čeština musí Čechům trhat uši, říká Kňažko

Milan Kňažko. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Milan Kňažko. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Slovenský herec a bývalý ministr zahraničí Milan Kňažko o tom, jestli budou potrestáni všichni, co se zapletli do vraždy Jána Kuciaka, proč je slovenský předseda vlády Peter Pellegrini hračka na klíček, jakým způsobem se chce Robert Fico stát strážcem slovenské ústavy a jaký je Andrej Babiš tenista.

V březnu jsou na Slovensku prezidentské volby, v pořadí pátá přímá volba prezidenta. Proč nekandidujete?

Protože už jsem jednou kandidoval, jednou už jsem kampaň absolvoval. A nezvolili mě. Což pro mě znamená, že podruhé to neudělám.

Čekala bych, že si vezmete příklad z toho, co jste udělal špatně, tedy že jste minule oznámil kandidaturu pouhé dva měsíce před volbou, což bylo dost pozdě.

Víte, léta běží… Kromě toho já vím, co znamená být v politice. Byl jsem v ní třináct let, vím, jak můj život vypadal, a už nechci takto žít. Ještě před pěti lety jsem si řekl, že obětuju kus svého života. Ale teď už ne.

Upřímně řečeno myslela jsem si, že jej obětuje Andrej Kiska. Proč už nekandiduje? Pořád váhal… Má pocit, že co slíbil, už splnil?

Nevím, já za něj odpovídat nebudu. Jeho rozhodnutí být prezidentem asi nakonec nebylo to, co si myslel, že chce. Ale víc k tomu nedokážu říct.

Byl pro vás dobrý prezident? Antizemanovská část českých voličů vám Kisku závidí…

Jako prezident má příliš málo ústavních pravomocí, aby mohl reálně ovlivnit většinu věcí. Zadruhé, víte, je několik situací, ve kterých prezident může být velice rozhodující a důležitý. A takovou situací byla tragická událost loni na jaře…

Vražda Jána Kuciaka a následné demonstrace.

Není to osobně proti němu, já s ním nemám problém. Ale tak, jak poznáte v krizové situaci dobrého řidiče, poznáte v krizové situaci i dobrého prezidenta. To byla velice vážná věc a měl ji vyřešit jinak.

Zklamal vás tím, že mu stačila výměna premiéra Fica a ministra vnitra Kaliňáka? Že se novým předsedou vlády stal Pellegrini a to bylo všechno?

Ano. A nazval to zásadní a rozsáhlou rekonstrukcí vlády. Přitom to byla jen výměna loutek. Ze dne na den souhlasil s nabídkou, se kterou souhlasit nemusel. Jeho tým to omlouval tím, že to bylo v souladu s ústavou. Ale v souladu s ústavou by taky bylo chvíli počkat.

Na co?

Nechat je, aby… Asi takto. Mělo to vést k předčasným volbám. Definitivně. Přes sto tisíc lidí na ulici… Ti chtěli zásadní změnu. Chtěli výměnu vlády. Dost bylo Fica, to bylo hlavní heslo. A byl to smutný kompromis.

Abych to správně pochopila, byl pro vás Andrej Kiska jen dobrý marketingový produkt?

To jste řekla vy a nejste daleko od pravdy.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Vražda novináře Kuciaka

Nezařazené, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější