Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Očkovat se při nemoci je hazard, varují lékaři. Nákaza je často hlášena jako nežádoucí účinek vakcíny

Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ilustrační foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Drtivá většina lidí nemá po očkování proti covidu závažné vedlejší účinky. Přesto se mohou vyskytnout život ohrožující komplikace. Státní ústav pro kontrolu léčiv eviduje v Česku necelou stovku úmrtí, u kterých je časová souvislost s vakcínou. Lékaři varují před tím, aby se lidé nechávali očkovat příliš brzy po onemocnění nebo ve chvíli, kdy se necítí fit.

„Já eviduji pět případů závažných zdravotních komplikací a jedno úmrtí na souběh nepoznaného covidu-19 a vakcinace,“ řekl serveru Seznam Zprávy vedoucí lékař oddělení intenzivní péče Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Martin Balík.

„Případy různých trombóz a dalších závažných onemocnění po očkování se vyskytují velmi vzácně, v řádu tisícin promile z celkového počtu podaných dávek. Těmto komplikacím se moc předejít nedá. Čemu se dá ale velmi dobře zabránit, je to, že člověk půjde na očkování v době, kdy se necítí fit. Tedy buď ve chvíli, kdy může být teoreticky nakažený, nebo se nechá očkovat příliš brzy po skončení onemocnění,“ upřesnil Balík pro Deník N.

Dosud bylo podáno v Česku více než deset milionů dávek vakcín proti covidu. Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zatím eviduje celkem 94 případů úmrtí, které byly nahlášeny jako podezření na nežádoucí účinek vakcín a byly odeslány do databáze EudraVigilance.

„V počtu úmrtí jsou zahrnuty i 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější