Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

EU stojí a padá s právním státem. Nemůže tolerovat porušování jeho principů, ať už se to Orbánovi či Babišovi líbí, nebo ne

Expremiér Andrej Babiš se v Budapešti příští týden opět setká se „svým přítelem“ Viktorem Orbánem. Foto: ČTK
Expremiér Andrej Babiš se v Budapešti příští týden opět setká se „svým přítelem“ Viktorem Orbánem. Foto: ČTK

Komentář Jiřího Pehe: Evropská komise vydala svoji druhou hodnotící zprávu o stavu právního státu v jednotlivých zemích Evropské unie. Polsko a Maďarsko, které kvůli porušování principů právního státu kritizuje mezi zeměmi sedmadvacítky nejvíce, se proti ní okamžitě ohradily.

V jejich rozkladech zaznívá, že každá členská země má právo definovat fungování právního státu nebo jeho jednotlivých aspektů, jako je třeba nezávislost soudnictví, podle vlastních potřeb. Z nedávné minulosti víme, že obě země protestovaly i proti unijní kritice některých jejich konkrétních zákonů a opatření. Naposledy těch, která podle Bruselu diskriminují komunity LGBTQ v obou zemích.

Vydávání zpráv Evropské komise o stavu právního státu spoluiniciovala a má nyní na starost její místopředsedkyně Věra Jourová. Byl to z její strany důležitý počin. Důvodů, proč je vydávání těchto zpráv dobrým nápadem, je totiž celá řada.

Výčet lze začít tím, že Evropská unie je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Evropská unie

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější