Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ministerstvo nás opakovaně ignoruje, podrývá právní stát. Příště můžeme respirátory zrušit okamžitě, říká soudce

Soudce Petr Mikeš, jenž zrušil část opatření regulující vstup do restaurací a hotelů. Foto: ČTK
Soudce Petr Mikeš, jenž zrušil část opatření regulující vstup do restaurací a hotelů. Foto: ČTK

Nejvyšší správní soud rozhodl, že za tři dny přestane platit nařízení nosit respirátory v obchodech či hromadné dopravě. Důvodem je, že ministerstvo zdravotnictví vedené Adamem Vojtěchem (ANO) svá rozhodnutí dostatečně nezdůvodňuje. „Ze strany ministerstva jde o podrývání právního státu. Nejde o soudní aktivismus, my jen chceme, aby splnili zákonnou povinnost podle pandemického zákona. Jen ministerstvo to opakovaně ignoruje,“ říká v rozhovoru pro Deník N soudce Nejvyššího správního soudu (NSS) Petr Mikeš, předseda senátu, který dnes verdikt vynesl.

Navrhovatel argumentoval tím, že se mu v respirátoru jako astmatikovi špatně dýchá, zároveň covid-19 prodělal, a má tak protilátky. Vy jste se s jeho argumentací neztotožnili, přesto jste nařízení zrušili. Jde tedy jen o to, že stát nařízení špatně nebo nedostatečně zdůvodnil?

Činnost správních soudů je založena na tom, že přezkoumají, jak věc posoudily správní orgány. Abychom rozhodnutí mohli věcně přezkoumat, musí být přezkoumatelné. A když je rozhodnutí nepřezkoumatelné, musíme ho zrušit. Nepřezkoumatelnost má vždy přednost před věcným přezkumem. A v předchozích dvou rozsudcích se už jasně řeklo, že ministerstvo se musí vypořádat s tím, proč platí povinnost nosit respirátor i u lidí, kteří mají dýchací potíže a může to pro ně znamenat minimálně velký diskomfort.

A ministerstvo na to dosud nereagovalo?

Ministerstvo na to nereagovalo, což je na tom asi to nejhorší. Soudy mu opakovaně řekly, že současné odůvodnění nestačí. Ministerstvo se omezilo na konstatování, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější