Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hackeři se pochlubili útokem na předního dodavatele IT systémů pro stát. Firma tvrdí, že o ničem neví

Počítačový kód na monitoru notebooku. Foto: Christina Morillová, Stocksnap
Počítačový kód na monitoru notebooku. Foto: Christina Morillová, Stocksnap

Hackeři tvrdí, že zaútočili na jednoho z hlavních dodavatelů IT systémů pro ministerstva a státní správu, firmu Gordic. Případem se už zabývá Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NUKIB) a policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Firma uvedla, že si žádného úniku není vědoma.

„Aktuální situací se zabýváme. Blíže ji ale nebudeme komentovat,“ reagoval mluvčí kybernetického úřadu Jiří Táborský na otázku, zda hackeři zaútočili na společnost Gordic.

Případem se současně začali zabývat i policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu. „Věcí se náš útvar zabývá. V tuto chvíli analyzujeme a vyhodnocujeme informace,“ dodal mluvčí policejní centrály Jaroslav Ibehej.

Společnost Gordic, která sídlí v Jihlavě, v tuto chvíli sbírá informace. Zatím se však vedení firmy nechce vyjadřovat. „Pracujeme na tiskovém vyjádření, pošleme vám ho, jakmile bude hotové,“ řekla mluvčí Gordiku Monika Havlíková.

Ředitel obchodně-právní sekce společnosti Vladimír Přech Deníku N napsal, že firma situaci prověřuje. „Zaznamenali jsme nějaké

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hackeři a kyberbezpečnost

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější