Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

13 minut potvrzuje talent Víta Klusáka jako mistrného obchodníka s deštěm

Tak nějak se to stalo. Foto: ČT
Tak nějak se to stalo. Foto: ČT

Vít Klusák patří už patnáct let k předním osobnostem české dokumentaristiky. Z pozice tvůrčí coby autor mnoha hojně diskutovaných a často kontroverzních dokumentů, z pozice institucionální jako pedagog FAMU a výrazný producent. Jeho snímek V síti táhl loňskou krizovou sezonu a dosáhl úspěchu zcela bezprecedentního pro dokumentární film. Tím Klusák stvrdil své výjimečné postavení, byť je otázkou, nakolik se radovat, že takového úspěchu dosahuje zrovna jeho dokumentaristický přístup.

Vít Klusák je před vším ostatním génius marketingu a navázání vztahu s publikem. Snímek V síti aplikoval koncept, jenž byl v zahraničí za bulvární a ostudný označen někdy před patnácti lety, ale českou společností byl díky luxusnímu ošetření a mohutné mediální kampani oslaven jako odvážný a provokativní přístup, jímž se podařilo otevřít tabuizované téma a upozornit na závažný problém. Při jen troše šťouravosti se sice ukáže, že ve skutečnosti především opakuje a stvrzuje ve společnosti sdílené představy a stereotypy, nicméně estetika celého projektu málokomu dovolila zapochybovat o důležité a výrazné události, kterou „musí vidět každý a měla by se pouštět dětem ve školách“.

Stejně tak 13 minut je ve svém jádru banální varovné video, v němž sledujeme výpovědi pachatelů smrtelných dopravních nehod. Množstvím filmařských kliček a triků je však dílo povýšeno

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dokument

Film

Recenze

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější