Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Medaile pro školačky. Proč ženský skateboarding ovládly v Tokiu děti?

Momidži Nišijová se stala nejmladší japonskou olympijskou vítězkou v historii. Foto: ČTK/AP
Momidži Nišijová se stala nejmladší japonskou olympijskou vítězkou v historii. Foto: ČTK/AP

Mezinárodní olympijský výbor zařadil skateboarding na olympiádu, aby přilákal mladší fanoušky. Díky ženskému závodu se záměr povedl dokonale. Vždyť na stupních vítězů v disciplíně street stály tři dívky, kterým je dohromady 42 let. Proč jsou mladé závodnice tak dobré?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Skateboarding zažívá na olympijských hrách v Tokiu premiéru. A přestože jsou za námi teprve soutěže mužů a žen v kategorii street (park je na programu v závěru druhého týdne her), dostala se nová olympijská disciplína do povědomí fanoušků po celém světě. A to hlavně díky všem třem medailistkám.

Vítězka Momidži Nišijová z Japonska oslaví na konci srpna čtrnácté narozeniny, druhé Brazilce Raysse Lealové bude čtrnáct až na začátku příštího roku a třetí Japonce Funě Nakajamaové bylo v červnu šestnáct.

https://twitter.com/The_Hedonist_6/status/1419576460281528320

Pětice z osmi finalistek je náctiletá, třicítku překročila pouze čtvrtá Američanka Alexis Sabloneová, se sedmi medailemi z X Games je legendou skateboardingu.

„Je mi 34 a skáču na skateboardu. A jsou tady neuvěřitelné třináctileté holky, které

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Olympijské hry

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější