Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Výjimku už nikomu nedáme, oznámilo ministerstvo zdravotnictví. Teď ji zvažuje kvůli testům do škol

Ministerstvo zdravotnictví zvažuje výjimku pro testy do škol. Foto: ČTK
Ministerstvo zdravotnictví zvažuje výjimku pro testy do škol. Foto: ČTK

Ministerstvo zdravotnictví v červnu oznámilo, že už nebude udělovat žádné další výjimky dodavatelům samotestů. Všechny nově dovezené testy mají mít od července posouzení Státního ústavu pro kontrolu léčiv nebo laboratoře uznávané Evropskou komisí. Nyní však resort toto své rozhodnutí poruší, a to u zakázky na dodávku milionů testů do škol. Rozhodovat bude o firmě, jejíž majitel se léta zná s ministrem Adamem Vojtěchem. Ten ale popírá, že by s podnikatelem byl nyní v jakémkoliv kontaktu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Soutěž, kterou vyhlásila Správa státních hmotných rezerv (SSHR), vyhrála společnost Batist Medical z Červeného Kostelce na Náchodsku. Dodat má 4,2 milionu testů od čínské společnosti Genrui Biotech za zhruba 80 milionů korun.

Uchazeč musel podle podmínek tendru doložit, že dodané testy budou moci využívat sami žáci, nikoli pouze profesionálové. Musel tak předložit buď „plnohodnotné“ potvrzení od Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), nebo výjimku od ministerstva zdravotnictví. Třetí variantou pak je, že by testy měly razítko takzvané notifikované osoby – tedy laboratoře schválené Evropskou komisí.

Jenže Batist Medical nemá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Testování

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější