Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Náckové, neoliberálové, genderisté a neomarxisté na každém kroku aneb nezjevné příčiny polarizované společnosti

Odlišné zkušenosti a interpretace štěpící společnost nejsou žádným českým specifikem. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Odlišné zkušenosti a interpretace štěpící společnost nejsou žádným českým specifikem. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Shoda v názorech není nutná. Nepochybně není ani žádoucí. Jednotlivé společenské skupiny však musí být schopny spolu vést dialog. To je možné jen tam, kde oponent je chápán jako názorový soupeř s odlišnými zájmy, a nikoli jako nepřítel. Se soupeřem se lze pokoušet o rozumný kompromis, nepřítele nezbývá, než eliminovat, píše v eseji historik Jakub Rákosník.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Populární prostředí sociálních sítí prohlubuje sklon lidské mysli k pohodlí. Myšlení bolí a unavuje. Používání pojmových zkratek zdánlivě šetří čas. Označení „náckové“, „neoliberálové“, „genderisté“, „neomarxisté“ apod. nás provázejí na každém kroku. A ti, kdo je vyslovují, chtějí v ostatních vzbudit dojem, že se samo sebou rozumí, co ten který pojem znamená.

Způsob využívání těchto zkratek se řídí stále stejným principem. Nejprve se vytvoří nálepka. V druhém kroku se vyberou extrémní důsledky či postupy pro její definování. Je přitom žádoucí, aby takové důsledky odmítala naprostá většina populace. A v posledním kroku se nálepka přidělí určitému adresátovi, který přitom může takové krajnosti odmítat úplně stejně jako většina ostatních lidí.

Vážíte si příslušnosti k národu a vlasti? Postačí poukázat na výstřelky šovinismu, abyste mohli být označeni za potenciální náckovské nebezpečí. Oceníte trh jako užitečný organizační nástroj produkce? Stačí ukázka pár příkladů hrůz, které tržní řád dokázal zplodit v oblastech globálního Jihu, abyste si zasloužili nálepku zaslepeného neoliberála. Zpochybnit přirozenost kulturních rolí mužů a žen, neřku-li ochotu reflektovat lidskou sexualitu jinak než v binárních pojmech mužnosti a ženskosti, to je záruka pro vysloužení si nálepky „genderista“. Odtud zpravidla bývá snadná a krátká cesta i k nálepce neomarxista, zvláště propojíte-li otázky pohlaví s nápadnou diskriminací na pracovním trhu.

Rozdělená společnost

Rozdílnost zájmů a odlišnost individuálních perspektiv patří k podstatě občanství a liberální demokracie dokáže být užitečným nástrojem pro soužití jejich nositelů v rámci jednoho politického společenství. Demokratický mechanismus však toto dokáže jen za předpokladu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Esej

Názor

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější