Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč v Česku neřádí vlastenecký populismus? Cizinci objevují český humor

Bez Ústavy, poměrného volebního systému a Senátu by to teprve byla legrace. Foto: ČTK
Bez Ústavy, poměrného volebního systému a Senátu by to teprve byla legrace. Foto: ČTK

Komentář Jána Simkaniče: Magazín Foreign Policy si klade otázku, proč Česko ještě neovládla populisticko-nacionalistická ideologie, jako se to děje pod Orbánovou vládou v Maďarsku nebo pod Kaczynského taktovkou v Polsku. Odpověď možná někoho překvapí.

Autor článku Ironie jako tajemný recept na záchranu demokracie James Traub za tím totiž vidí českou schopnost ironie. Traub se domnívá, že kulturní zázemí národa a jeho hodnoty jsou tím, co nejvíc ovlivňuje, zda národ podlehne neliberálnímu viru. Zatímco Američany obviňuje z velikášství a iracionality (a proto volili Trumpa) a u Maďarů vidí přetrvávající stesk po zašlé slávě zničené Trianonskou smlouvou po první světové válce, Čechům přiznává schopnost vysmívat se hrdinskému patosu. A právě tuto schopnost vnímá jako vzácnou obrannou látku proti svodům autoritářství.

Že se Češi neberou moc vážně, přibližuje na volbě Největšího Čecha. Tím by se byl býval stal Jára Cimrman, pokud by ho Česká televize nebyla ze soutěže vyloučila. Ten příklad nemá ze své hlavy – vyprávěli mu o tom kolegové z Prahy, když nedávno několik týdnů pobýval na University of New York in Prague.

Traub však nezůstává jen u lidových soutěží a pouští se do sofistikovanějších politologických postřehů a z ironie se s pozoruhodnou lehkostí dostává k dokládání dlouhé liberální tradice v Čechách. Když ji však dokáže najít už u husitů a když jako první příklad projevů totalitní moci v českém prostředí zmiňuje katolickou protireformaci, začne se zdát, že se jeho teorie, zřejmě aniž by to tušil, opírá o dost tenký led reziduí komunistické výuky v duchu ideologických fantasmagorií Zdeňka Nejedlého.

Dalším důvodem, proč jsme směrem k neliberální demokracii ještě nedošli tak daleko jako naši sousedé, je podle autora

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější