Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš chtěl jen zneužít mou emoci ke svému profitu, říká lékařka, která na Facebooku burcuje k očkování

Martina Žižlavská nastoupila do brněnské Nemocnice u Milosrdných bratří před víc než třemi roky, zachraňovat životy pomáhala od začátku pandemie. Foto: Kateřina Šejvlová, Masarykova univerzita
Martina Žižlavská nastoupila do brněnské Nemocnice u Milosrdných bratří před víc než třemi roky, zachraňovat životy pomáhala od začátku pandemie. Foto: Kateřina Šejvlová, Masarykova univerzita

Emotivní příspěvek mladé lékařky Martiny Žižlavské sdílely na Facebooku tisíce lidí – popisuje v něm zkušenosti s péčí o lidi s covidem, aby upozornila na to, jak důležité je nechat se očkovat. Úspěšný status sdílel i premiér Andrej Babiš, aby tím vyzval lidi k vakcinaci. Na to Žižlavská reagovala úpravou původního příspěvku: „Kde berete tu drzost psát na svůj profil, že vás z toho mrazí? Na to je trochu pozdě,“ upozorňuje místopředsedkyně spolku Mladí lékaři, která své pohnutky vysvětluje v rozhovoru s Deníkem N.

Co vás vedlo k sepsání příspěvku na Facebooku, kde jste upozorňovala na závažnost covidu a na to, že očkování je hlavní řešení?

Zoufalství. Ten příspěvek je můj emoční výlev – chtěla jsem sdílet své pocity z toho, jak těžká je debata o očkování, ať už s přáteli, zdravotníky, nezdravotníky. A zdálo se mi zbytečné používat jakékoliv faktické argumenty, protože mi přišlo, že na každý fakt existuje nějaký pseudoargument nebo výmysl a lidé už se v tom ztrácejí.

Takže jsem si chtěla připomenout, co pro mě ta doba znamenala, původně jen pro sebe. Nakonec jsem se to rozhodla zveřejnit.

Měla jste k sepsání konkrétní impulz? Přišla jste z posezení u piva a řekla jste si, že už toho máte dost?

Přesně tak. Jeden můj kamarád se bohužel nechal unést osobní zkušeností, která byla nulová. Obhajoval si to, že se nenechá očkovat, argumenty, že přece zná spoustu prodavaček a žádné z nich se nenakazily. A to podle něj znamená, že když se ani lidi v nejvyšším kontaktu s dalšími nenakazili, nemůže to být tak zlé.

Já jsem na něj neuměla reagovat, protože všechno, co jsme v nemocnici zažili, si nechcete říkat u piva. Také si člověk nechce znepřátelit své okolí. Ale jak o tom tedy mluvit? Začalo to ve mně hlodat.

Když sleduji debatu, která se rozvinula pod příspěvkem, je mi z toho smutno. Byť mě tam spousta lidí obhajuje, což je moc hezké, debaty se odvíjejí na úrovni osočování, kdo je větší

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Rozhovory

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější