Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Aplikace Tečka v zahraničí nemusí stačit. Raději mějte u sebe přímo covidový certifikát, radí ministerstvo

Covidový certifikát v podobě QR kódu v aplikaci Tečka. Ilustrační foto: Sandra in the sun, Adobe Stock
Covidový certifikát v podobě QR kódu v aplikaci Tečka. Ilustrační foto: Sandra in the sun, Adobe Stock

Aplikaci Tečka si dosud stáhlo téměř 1,8 milionu lidí. V Česku spolu s aplikací čTečka, která certifikáty uložené v Tečce načte, funguje už od začátku prázdnin, v zahraničí si ale dejte pozor. Stále se vám může stát, že budou vyžadovat papírový certifikát.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ministerstvo zdravotnictví už od konce července propaguje aplikaci Tečka, do níž si každý může stáhnout certifikát o očkování, prodělání covidu či výsledku antigenního či PCR testu. V podobě QR kódu se tak do aplikace dostává přímo tzv. digitální covidový certifikát EU, který je od 1. července součástí unijní legislativy (schválené i členskými státy) a který by měl cestování značně zjednodušit.

Jenže certifikát v podobě QR kódu (ostatní údaje v Tečce jsou sice i v angličtině, graficky se ale od standardních digitálních covidových certifikátů EU poněkud liší a Tečka sama není přímo unijním certifikátem) nemusí zatím všude stačit. Pokud totiž úředník kontrolující certifikát třeba na letišti nemá čtečku QR kódů, může trvat na předložení papírového certifikátu. Přesně to se stalo o tomto víkendu jedné z reportérek Deníku N. Na vídeňském letišti kontroloři čtečku neměli a bez papírového certifikátu v angličtině ji i její rodinu odmítli pustit do Řecka. A není s touto zkušeností jediná.

„My to neumíme přečíst!“

„Občas se setkáváme s tím, že někde v zahraničí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Evropská unie

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější