Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Klíč k první medaili? Přesvědčit sám sebe, že finále je běžný den. Stříbrnému kanoistovi Rohanovi pomohly i film a spánek

Lukáš Rohan získal pro českou výpravu první medaili. Foto: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth
Lukáš Rohan získal pro českou výpravu první medaili. Foto: ČTK/AP/Kirsty Wigglesworth

O první medaili české výpravy se postaral kanoista Lukáš Rohan, který stříbrem napodobil svého otce a současného trenéra Jiřího Rohana.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Student žurnalistiky Lukáš Rohan ve finálové jízdě nestačil pouze na suverénního Slovince Benjamina Savšeka, naopak porazil i dlouholetou jedničku kategorie C1 Siderise Tasiadise. Reprezentant Německa tedy bral pouze bronzovou medaili. A bez cenného kovu skončili i tři nejlepší závodníci semifinálových jízd.

Přitom Rohan se jako jediný z elitní trojice musel vyrovnat s dvouvteřinovou penalizací za dotek hned na čtvrté brance. „Myslím si, že mi to během jízdy pomohlo. Jsem rád, že jsem se z toho nesesypal,“ usmíval se Rohan po závodě v rozhovoru pro Českou televizi.

Syn dvojnásobného stříbrného olympijského medailisty z deblkanoe, která mimochodem v Tokiu poprvé chybí, musel v cíli čekat, na co jeho čas bude stačit. Nahoře totiž ještě čekali tři nejlepší závodníci semifinálové jízdy.

„Netrnul jsem, už dříve jsem říkal, že mým cílem je dojet do cíle, být spokojený se svým výkonem a odjet s pocitem, že jsem pro to udělal maximum. To se mi povedlo nadmíru. Mrzí mě ten šťouch, ale byl fakt minimální a to se ve vodním slalomu stává,“ pokračoval evidentně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Olympijské hry

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější