Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Josef Kroutvor, rybář textů, poutník krajinou knih i obrazů

Josef Kroutvor. Foto: Archiv JK
Josef Kroutvor. Foto: Archiv JK

Josef Kroutvor je autorem řady textů o výtvarném umění, ale také mnoha drobnějších knížek esejistického i vzpomínkového charakteru. Vždy je přesný, informovaný, ale také inspirovaný a inspirativní. Totéž platí o jeho nedávných svazcích Poletování jednoho ptáčka a Notes vydaných v nakladatelství Torst.

Josef Kroutvor je jen o rok mladší než já, osmdesátku oslaví příští rok a jeho kniha vzpomínek Poletování jednoho ptáčka mě vtáhla do sebe, protože jsem se v ní mohl setkávat se stejnými lidmi a situacemi jako on a byl jsem zvědavý na jeho posunutý pohled. Jen jsem se s nimi setkával v jiných souvislostech, za rozdílných okolností a jinde.

Musím se přiznat, že mě zaujal i tím, že k psaní vzpomínek si našel podobný klíč, jaký jsem hledal i já, když jsem psal Větu jako povolání. Začal sice datem narození, ale hned nato prohlásil, že memoáry psát nechce, protože ty píšou politici, diplomaté a generálové a od nich si držel celý život důsledně odstup, protože oni jsou protagonisté ideologií, které jsou založeny vždy na víře v jednu zredukovanou pravdu nebo heslo, kdežto on upřednostňoval kritické myšlení, které ví, že k pravdě se je možné jen přiblížit a že je nutné ji usilovně a pracně hledat.

Josef Kroutvor se chtěl jen ohlížet dozadu a připomenout si drobné momentky a osvítit koláže uložené na dně mozku, které by jinak upadly v zapomnění. Setkáváme se v nich se známými osobnostmi, ale i se zcela obyčejnými zapomenutými osobitými postavičkami či podivíny a mašíbly.

Může za to i ta okolnost, že autor nechce

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Výtvarné umění

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější