Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Brněnský orloj: Život s (ne)legálními drogami a další soutěž na krásné nové odsunuté nádraží, které nikdy nebude

Program akcí, kterých se účastní vedení města Brna, zveřejněný na webu magistrátu. Foto: brno.cz
Program akcí, kterých se účastní vedení města Brna, zveřejněný na webu magistrátu. Foto: brno.cz

Co se o prázdninách děje v Brně, prakticky doslovně vystihuje web tamního magistrátu v sekci Akce: nic. I přesto ale brněnský orloj na náměstí Svobody odměřuje čas, který se v létě vleče pomaleji. Přinášíme vám další čerstvé zprávy z města na soutoku Svratky a Svitavy, které by vás neměly minout.

Druhá půlka července přece jen přinesla Brňanům zásadní zprávu. Kancelář architekta města (KAM) vyhlásila výsledky soutěže na podobu nového odsunutého nádraží.

V mezinárodním konkurzu vyhrál nizozemský ateliér Benthem Crouwel Architects, který se podílel například na podobě nádraží v Rotterdamu či Amsterdamu. Nové nádraží asi kilometr od centra Brna by mělo podle aktuálních odhadů stát někdy kolem roku 2035.

„Vítězný návrh v sobě podle poroty kombinuje odkaz na historické veřejné budovy s moderním přestupním uzlem a kvalitním veřejným prostranstvím. Klade důraz na brněnského genia loci i pečlivé posouzení praktického fungování nové budovy nádraží i jejího okolí,“ uvedl městský architekt Michal Sedláček, který zároveň zasedal v odborné porotě.

Na poměrně generická slova chvály od hlavního architekta ale prakticky hned našli odpověď kritici celého projektu.

Třeba

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Brněnský orloj

Brno

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější