Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

PolitikoN: SPD má kandidátky, jaké svět neviděl, ANO sází na ratio a ČSSD má tři lídry a kontrolora

PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N
PolitikoN je pravidelný newsletter Deníku N, v němž političtí reportéři shrnují dění na domácí politické scéně. Grafika: Deník N

Vedení SPD mělo schválit finální podobu kandidátek, ale hnutí je dosud nezveřejnilo. Kvůli některým lídrům už ale některé krajské organizace protestují. Lídry představila i ČSSD. Ukázala ale jen tři z nich, což jsou shodou okolností předseda a dvojice místopředsedů. Víc pozornosti přitáhla kontrolní akce tandemu Maláčová–Stropnický. Vše podstatné z politiky uplynulého týdne shrnuje Bára Janáková.

U většiny stran a hnutí se kandidátky sestavují tak, že si zpravidla krajské organizace něco navrhnou a schválí a vedení jim to posvětí. Výjimečné je v tomto ohledu hnutí SPD, v němž už roky sestavuje a schvaluje kandidátku předsednictvo.

A tak se každé volby opakuje, že se kraje bouří, protože jim tam vedení někoho dosadilo. Ostatně kvůli tomu SPD přišlo o tři poslance, Lubomíra Volného, Ivanu Nevludovou a Mariana Bojka. Volný sice tehdy tvrdil, že hnutí opouští, protože do svých řad přijalo rasistu a neonacistu, pravdou ale je, že konflikt v moravskoslezské organizaci začal kvůli volbám do Evropského parlamentu. V kraji na něj chtěli více peněz a Volný v nich chtěl kandidovat, což vyeskalovalo ve výzvu, aby se lídr hnutí Tomio Okamura utkal s Volným o post předsedy.

Na to nedošlo, vedení jejich organizaci rozpustilo, tři poslanci nedostali nabídku se vrátit a dva z nich si založili vlastní uskupení. Pro některé členy pak přišlo v komunálních či krajských volbách prozření.

Letos by změna měla být výrazně větší, protože dvěma krajům se nelíbí, že jim vedení dosadilo cizího lídra. Řeč je o 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

PolitikoN

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější