Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejsem člověk, který elektrizuje davy. Umím dělat věci průchozí, říká Brabec. Ve funkci chce pokračovat

Ministr životního prostředí Richard Brabec. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ministr životního prostředí Richard Brabec. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Richard Brabec, který je nejdéle sloužícím ministrem od roku 1989, by ve své práci rád pokračoval i v dalším volebním období. V podzimních volbách bude jedničkou kandidátky, sám ale zatím neví, jestli ho vedení hnutí ANO nechá kandidovat v Ústeckém kraji.

Ministra životního prostředí děláte sedm let. Pokud po volbách přijde nabídka, abyste pokračoval, kývnete na to?

Hodně jsem nad tím v poslední době uvažoval. Kdyby nabídka přišla, kývl bych na ni, z mnoha důvodů.

Jakých třeba?

Především mám tu práci opravdu hodně rád, skutečně ji miluju. Člověk navíc nechce nechat některé věci rozdělané, i když před odchodem nikdy nedokončíte všechno.

Ale má to ještě dvě konkrétní souvislosti: jednak se nám podařilo ministerstvu životního prostředí získat pro další období neuvěřitelné peníze a vliv, který tady nikdy nebyl. V příštích letech se bude resort podílet na tom, jak bude v Česku vypadat energetika – prostřednictvím Modernizačního fondu, který jsme dostali do správy. Spravujeme i Fond spravedlivé transformace, budeme mít nový operační program, je tady plán obnovy. Takže tady možná bude 400 až 500 miliard korun, které budou zásadně ovlivňovat, jak bude vypadat velká část hospodářství.

Významným způsobem jsme se zasloužili, aby ministerstvo mělo důvěru administrovat tak obrovské peníze a rozhodovat o strategii.

A ta druhá souvislost?

Předsednictví Česka v Radě EU. To vůbec nebude jednoduché, jak se ukazuje i v balíčku Fit for 55 (nový klimaticko-energetický legislativní balíček, pozn. red.), jehož vyjednávání velmi pravděpodobně vyjde právě na druhou polovinu příštího roku, stejně jako naše předsednictví.

Kdokoliv sem naskočí, bude mít velmi složité se do toho dostat. Připravili jsme na předsednictví řadu věcí a jsem přesvědčen, že proběhne důstojně a Česko ho zvládne i v této oblasti.

Takže i přes všechny negativní věci – tlaky, stresy a zdravotní problémy s tím související – by mě to určitě lákalo.

Richard Brabec je ministrem životního prostředí od roku 2014. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Pan premiér ale o předsednictví mluvil jako o žvanírně s chlebíčky a nechtěl na ně vydávat moc peněz. Vy s rozpočtem nemáte problémy?

Nepochybuju o tom, že předsednictví může sehrát významnou roli a země si tam může udělat jméno. To minulé se nám úplně nepovedlo, rozpadla se během něj vláda. Zahájení bylo dobré, ale pak jsme si to spíš pokazili. Teď je příležitost vylepšit pověst České republiky. Navíc máme velmi silné země jako předchůdce a nástupce – Švédsko a Francii. S oběma významně spolupracujeme. Být mezi zeměmi tohoto typu je složitější, nesmíme si udělat ostudu.

Jak se vám daří sehnat lidi?

Není tajemstvím, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Klimatická krize

Rozhovory

Sněmovní volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější