Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Moc dlouhé, moc krátké, moc vidět hýždě, nebo málo… A co kdyby si sportovkyně vybraly samy?

Proč si některé sportovkyně nemohou vybrat, v čem budou hrát? Ilustrační foto: ČTK/AP
Proč si některé sportovkyně nemohou vybrat, v čem budou hrát? Ilustrační foto: ČTK/AP

Komentář Karolíny Klinkové: Skutečně musí hráčky plážové házené nosit bikiny, když muži mohou mít kraťasy nad kolena? A skutečně musí atletka snášet kritiku příliš krátkých šortek, pokud se jí v delších sportuje jednoduše nekomfortně?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když mi bylo osmnáct let a vystoupením v kulturním domě v moravských Hustopečích jsem ukončovala druhý stupeň svého tanečního vzdělání, ředitelka základní umělecké školy se těsně před vystoupením pohoršila nad tím, že mám krátké kalhoty.

„Nějaké je to odvážné, ne?“ zeptala se mé paní učitelky, která byla na rozdíl od ředitelky tanečnice a kostým mi dávno před vystoupením schválila. Kalhoty byly obyčejné, černé, a ano, krátké. Takové, jaké se na styl tance, jemuž jsem se věnovala, nosily celé věky.

Zkrátit a prodloužit

Od vystoupení uběhly roky a kraťasy dnes místo na jeviště nosím na kolo. Příhoda o nich se mi ale v posledních dnech v hlavě vynořila vícekrát.

Minulý týden britské paralympijské atletce Olivii Breenové sportovní funkcionáři vzkázali, že šortky, které měla oblečené na šampionátu, byly „příliš krátké a nevhodné“. Co na tom, že v podobných kraťasech soutěží již léta a vyhrála v nich například i bronzovou medaili na paralympiádě v Londýně v roce 2012.

A vzápětí se objevila druhá zpráva – norský ženský plážový házenkářský tým dostal pokutu 1500 eur od Evropské házenkářské federace. Čím se provinil? Místo spodků bikin měly hráčky na zápase o bronzovou medaili oblečené

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Sexuální násilí a obtěžování

Komentáře, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější