Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pokud neobnovíte licenci televizi TVN, ovlivní to naše budoucí investice v Polsku, varují USA Varšavu

Svoboda médií je v Polsku téma, kvůli němuž se za vlády PiS opakovaně demonstruje. Ilustrační foto: ČTK/AP
Svoboda médií je v Polsku téma, kvůli němuž se za vlády PiS opakovaně demonstruje. Ilustrační foto: ČTK/AP

V polském parlamentu čeká na schválení zákon, který má omezit licence pro rádia a televize vlastněné z větší části subjekty mimo Evropský hospodářský prostor. Zákon míří především na mocnou televizi TVN s nezávislým, vládě nepohodlným zpravodajstvím, která patří americké společnosti Discovery. Spojené státy ale polskou vládu varovaly: schválení zákona může ovlivnit budoucí americké investice v zemi.

Polská vládní strana Právo a spravedlnost (PiS) mluví už delší dobu o tzv. repolonizaci médií. Trnem v oku je vládě především jedna z nejsledovanějších stanic ve čtyřicetimilionové zemi, televize TVN, kterou vlastní americká společnost Discovery Inc. Její zpravodajský kanál TVN24 totiž o vládních a stranických krocích ohledně LGBTQ menšiny, reformy soudnictví, korupčních skandálů a sporů s EU na rozdíl od některých jiných médií neinformuje vstřícně k vládě. Na to polský kabinet třeba od veřejnoprávní, ale nyní státem kontrolované, provládní televize TVP už dlouho není zvyklý.

„Naše média musíme vlastnit my. Nepolská média

Dobří přátelé vám sdílejí kvalitní informace

patak1@... vám daruje následující článek Deníku N, který je jinak za platební bránou. Přečtete si ho zdarma jen po zadání vašeho e-mailu, který slouží jako ochrana před šířením našeho obsahu bez kontroly. Váš e-mail bude použit pouze pro odemčení článku a nabídku zvýhodněného předplatného. Pokud ji ani po měsíci nevyužijete, smažeme ho z databáze. Možnost odemykat placené články Deníku N mají všichni členové Klubu N.

Můžete také .

Média

Polsko

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější