Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdy a jak stamiliardy z Evropy pomůžou Česku? Přinášíme harmonogram klíčových projektů

Andrej Babiš ještě jako premiér hovořil o plánu obnovy s šéfkou Komise Ursulou von der Leyenovou. Foto: ČTK
Andrej Babiš ještě jako premiér hovořil o plánu obnovy s šéfkou Komise Ursulou von der Leyenovou. Foto: ČTK

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová přivezla v uplynulém týdnu do Prahy dobré zprávy. Český národní plán obnovy splňuje všechny formality. Ještě ho čeká schválení ministry financí členských zemí, to se očekává v září. Česko by se tak mělo dostat k dotovaným investicím ve výši 180 miliard korun. Ty se budou čerpat v následujících letech. Přinášíme přehled klíčových projektů.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ekologické projekty

Zelené projekty mají tvořit minimálně 37 % národních plánů obnovy, v českém podle Evropské komise představují téměř 42 %. Zahrnují oblast energetiky, ochrany přírody a adaptace na klimatickou změnu nebo podpory biodiverzity a boje se suchem.

Investice mají směřovat například na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Evropská unie

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější