Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čechy trápí změna klimatu, ale nechtějí za boj s ní platit. Thunbergová i Klaus dostali pětku

Češi klimatickou změnu řešit chtějí. Stávky ale nevnímají moc pozitivně. Foto: Adam Hecl, Deník N
Češi klimatickou změnu řešit chtějí. Stávky ale nevnímají moc pozitivně. Foto: Adam Hecl, Deník N

Česká veřejnost považuje změnu klimatu za hrozbu. Jen neví, jak ji vyřešit. Ve stávkách a protestech cestu nevidí, nalezení „české Grety Thunbergové“ nepovažují za nutné. Ukazuje to nejnovější výzkum, na kterém se podílela Katedra environmentálních studií Masarykovy univerzity ve spolupráci s iniciativou Green Dock.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Už není třeba lidem otevírat oči a strašit je důsledky, emoce spojené s klimatickou změnou jsou už i tak dost silné. Důležitější je zaměřit se na obavy, které klimatická krize vyvolává,“ upozorňuje Renata Svobodová, jedna z autorek výzkumu. Reaguje tím na výsledky, podle nichž mají Češi obavy o budoucí generaci více než o sebe. Klimatická změna v nich vyvolává bezmoc, smutek a strach. Lhostejnost obsadila až poslední příčku.

Strach tu je ale i z 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekologie

Klimatická krize

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější