Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ondra, Špotáková, basketbalisté a dalších sto. Projděte si českou nominaci na podivné hry s covidovou kaňkou

Basketbalisté zleva Ondřej Balvín, Tomáš Satoranský a Patrik Auda pózují fotografům 19. července 2021 v Praze před odletem na olympijské hry v Tokiu. Foto: ČTK
Basketbalisté zleva Ondřej Balvín, Tomáš Satoranský a Patrik Auda pózují fotografům 19. července 2021 v Praze před odletem na olympijské hry v Tokiu. Foto: ČTK

S ročním zpožděním začínají olympijské hry v Tokiu. Bez diváků, bez podpory japonské veřejnosti, a navíc i bez některých nominovaných sportovců včetně těch českých. Projděte si jména všech 115 sportovců, kteří mají reprezentovat Česko na 32. letních hrách.

Přestože se už rozehrály třeba fotbalové olympijské turnaje, oficiální zahájení her proběhne až v pátek. Pořadatelé program zahájení tají, přesto slibují, že se pokusí na tokijském olympijském stadionu ohromit svět prostřednictvím televizních kamer.

Na stadionu totiž žádní fanoušci nebudou, ani ti z Japonska. Pořadatelé tak přijdou o vysoké částky ze vstupného, čímž se hry Japoncům ještě více prodraží. Nicméně šéf Českého olympijského výboru Jiří Kejval v nedávném rozhovoru s Deníkem N řekl, že kdyby se hry zrušily, ekonomické ztráty by byly ještě větší.

Chybět budou i někteří sportovci, kterým jeden z vrcholů kariéry překazil pozitivní test na covid-19. Těsně před odletem neprošli kontrolním testem třeba ruský plavec Ilja Borodin nebo britská střelkyně Amber Hillová. Přímo v Japonsku musely do izolace nizozemská skateboardistka Candy Jacobsová nebo taekwondistka Fernanda Aguirreová z Chile.

Pozitivní testy se bohužel nevyhnuly ani české výpravě. Nákaza se mezi sportovci roznesla při charterovém letu z Prahy do Tokia. První pozitivní test měl lékař tenistů Vlastimil Voráček, který dosud nebyl proti covidu-19 očkován, přestože jako lékař mohl mít vakcinaci kompletní už na začátku letošního roku.

Voráček letěl spolu s dalšími později pozitivně testovanými účastníky – beach volejbalistou Ondřejem Perušičem, stolním tenistou Pavlem Širučkem, cyklistou Michalem Schlegelem a beach volejbalistkou Markétou Nausch Slukovou, jejíž manžel a trenér Simon Nausch byl už také pozitivně testován.

Český olympijský výbor (ČOV) zahájil vyšetřovaní, které má zjistit, zda někteří jednotlivci během letu z Prahy do Tokia nezanedbali své povinnosti.

David Trávníček, šéf agentury Sport Invest, která zastupuje beachvolejbalistky Hermannovou a Nausch, ale s takovým postupem nesouhlasí. „Neskutečně podceněná logistika sportovců do Tokia je v našich očích čistým amatérismem, selháním toho, kdo měl na starosti výpravu charterového letu, ne lidí na palubě.“

„Situace je vážná, ale udělali jsme od začátku tohoto problému maximum pro to, abychom šíření zastavili. Bohužel se nám nevyhnuly sportovní tragédie, je mi to nesmírně líto,“ prohlásil Martin Doktor, sportovní ředitel výpravy.

Podívejte se na další české sportovce, kteří se na hry kvalifikovali a měli to štěstí, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Olympijské hry

Sport

V tomto okamžiku nejčtenější