Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Z unijních peněz se má platit i univerzitní kampus na Albertově. Ministerstvo financí varuje před šibeničními termíny

Univerzita Karlova počítá při výstavbě svého nového kampusu na pražském Albertově s unijními penězi z českého Národního plánu obnovy (NPO) po pandemii. Brusel však první platbu naplánoval až na rok 2024, stavět se přitom má začít už na podzim. Ministerstvo financí navíc v připomínkovém řízení k NPO varuje, že pokud se stavba nedokončí v termínu, dotace z EU proplaceny nebudou.

Na konci června získala univerzita územní rozhodnutí pro stavbu a rektor Tomáš Zima spolu s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a dalšími členy vlády projekt slavnostně představili novinářům a nastínili první krok. Jako první by se mělo stavět takzvané Biocentrum, jehož výstavba by měla vyjít zhruba na 3,3 miliardy korun.

Právě Biocentrum by přitom měly z velké části zaplatit dotace z EU v rámci NPO.

Podle Zimy univerzita plánuje začít se stavebními pracemi už na podzim. „Na podzim zahájíme, v září či říjnu, výstavbu v tomto areálu. (…) Předpokládáme soutěž na jámy, při kterých proběhne archeologický a pyrotechnický průzkum, na podzim letošního roku,“ prohlásil na tiskové konferenci s tím, že před samotnou výstavbou je potřeba provést statické zabezpečení stavebních jam a také archeologický průzkum. Tyto práce, které začnou už na podzim, vyjdou podle univerzity na 373 milionů korun. Tento první krok je klíčový, bez něj se nemůže začít s výstavbou centra a tím zároveň splnit evropské podmínky pro zafinancování kampusu.

Univerzita nejprve počítala s tím, že téměř 400 milionů na přípravné stavební práce získá od ministerstva školství. To ale narazilo na odpor resortu financí pod vedením Aleny Schillerové.

„Ministerstvo financí v rámci meziresortního připomínkového řízení

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější