Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Letní slavnosti staré hudby vás vezmou jako strojem času k hudebním perlám minulosti

Dvorní hudba v sakrálním prostoru. Foto: Petra Hajská
Dvorní hudba v sakrálním prostoru. Foto: Petra Hajská

Přehlídka, kvůli které se vyplatí v létě zůstat v metropoli. Dvaadvacáté Letní slavnosti staré hudby zahájil v Emauzích lipský vokální soubor Calmus.

Šňůra koncertů, na nichž hostují nejlepší evropské ansámbly specializované na „starou“ hudbu, staví na zajímavých dramaturgických nápadech a pečlivém výběru lokací, v nichž skladby od středověku po 18. století rezonují. Letošní přehlídka nese podtitul Nobilitas, což předznamenává uvedení děl skladatelů působících ve dvorských a šlechtických službách. Faktem je, že v daném historickém období to byl nejrozšířenější druh zaměstnání pro profesionálního muzikanta, takže okruh je široký, nicméně fenomén mecenášství stále stojí za to připomínat – i jako příklad pro současnost.

Lipský Calmus Ensemble je renomovaná vokální pětice, která se zaměřuje na renesanční polyfonii. Pro svůj vůbec první pražský koncert si vybrala díla evropské skladatelské veličiny – Orlanda di Lassa. Skladatele, který působil na dvoře bavorského vévody a jehož hudební řeč udávala tón druhé poloviny 16. století.

Latinské texty biblických Jeremiášových lamentací, jak je zhudebnil tento původem vlámský hudebník, se prolínaly

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější