Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Doping porazil Coubertina: Proč bude na olympiádě mnohem víc zakázaných látek, než se podaří odhalit

Grafika: Deník N
Grafika: Deník N

Zatím se zdá, že na letošní olympiádě se bude slovo test častěji spojovat s covidem než s nepovolenými prostředky zvyšujícími výkonnost sportovců. Problém dopingu však existuje dál. Jeho příběh je daleko složitější, než si obvykle myslíme.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Šestadvacátého srpna 1960 spadl v Římě z kola dánský závodník Knut Jensen. Tím začala moderní historie dopingu, přestože to v tu chvíli ještě nikdo nevěděl.

Byl druhý den olympijských her a cyklisté jeli časovku družstev, náročnou disciplínu, při níž se tým musí držet těsně pohromadě a spolupracovat. V cíli se počítá čas předposledního. Dánové patřili k favoritům, ale stejně jako všechny ostatní je zaskočilo extrémní vedro – už v devět ráno, kdy závod začal, se rtuť v teploměrech vyšplhala přes pětatřicet. Dánové s sebou – stejně jako mnozí jiní závodníci – neměli vodu, protože lahve byly příliš těžké a v rychlém závodu by jim překážely.

Časovka družstev se na olympiádě už nejezdí. Poslední se konala roku 1992 v Barceloně. Vítězný tým – Německo – tam na stokilometrové trati dosáhl průměrné rychlosti 50,6 km/h. Na římské olympiádě o 32 let dříve vyhráli onen nešťastný závod Italové s průměrnou rychlostí 43,1 km/h. To by jim v Barceloně stačilo na jednadvacáté místo z jednatřiceti týmů. Stojí za to se nad těmi čísly zamyslet.

Dánové ujeli bez potíží jen třetinu trati. Pak to jeden z nich, Jørgen Jørgensen, vzdal. Krátce poté začal mít potíže Jensen. Týmoví kolegové ho dokonce chvíli tlačili, ale pádu zabránit nedokázali. A dál to začíná být nepřehledné.

Pořadatelé odvezli Jensena na ošetřovnu. Ta byla v armádním stanu bez klimatizace, horko tam bylo ještě větší než venku. Cyklistu, který se zhroutil z vedra, tam uložili, místo aby ho

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Olympijské hry

Sport, Věda

V tomto okamžiku nejčtenější