Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nenuťme Afghánkám minisukně a s táliby jednejme, radí expert

Tálibán se vrací. A s ním zákon. Budou muset ženy zase do burek? Foto: Iva Zímová
Tálibán se vrací. A s ním zákon. Budou muset ženy zase do burek? Foto: Iva Zímová

Svět čeká, že se v Afghánistánu bude opakovat krvavá občanská válka z 90. let, která skončí nastolením chalífátu, opětným uzavřením žen v domech a kamenováním nevěrnic. Expert na střední Asii, tamní populace a radikální islám profesor Rustam Burnašev z kazašsko-německé univerzity v Almaty popisuje, jak se tálibové mění, ale proč by emancipované ženy přece jen už měly balit kufry.

Muži v turbanech vypadají, jako by vyskočili z nějaké orientální pohádky o tisíci a jedné noci. Nebo spíš z hororu? Tálibán je podle dosavadních zkušeností z pohledu Západu synonymem krutosti, primitivní fundamentální aplikace starých norem na současný život, omezování svobody a ponižování žen.

Západ po dvaceti letech marných a často i nešikovných snah vyrobit si z Afghánistánu asijský ostrůvek demokracie ze země pod Hindúkušem odešel a ponechal ji těm, kteří se v ní cítí být doma. Je na nich, aby se dohodli a zkusili poprvé v historii žít spolu – fundamentální tálibové, volnomyšlenkářští Tádžikové i šíitská menšina Hazárů obývající vysoké hory Bámjánu. Kdysi tady stály největší sochy Buddhy na světě. To Tálibové je vyhodili do povětří.

Vyšší ze dvou bámjánských Buddhů, pětapadesátimetrový „západní“, před rokem 2001. A už zničený Tálibánem, po roce 2001. Foto: James Gordon, Wikimedia Commons, CC BY 4.0 a Petra Procházková, Deník N

Bude se historie opakovat? A stane se Afghánistán zemí, kde má žena menší práva než velbloud a zpívat si každý musí zaběhnout do sousední země, kde to je povolené?

Znalec středoasijského prostoru a muslimské historie, současnosti a mentality obyvatel této části Asie profesor Rustam Burnašev je patrně jedním z mála lidí, kteří ještě dávají Afgháncům šanci.

Říká se, že dvakrát nevstoupíš do jedné řeky. Ale přesto: Uvidíme zase obrázek, který si pamatuji z Afghánistánu z doby, kdy ho ovládali tálibové? Ženy v burkách, zákaz hudby, povinný dlouhý plnovous, veřejné sekání

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Jižní Asie

Rozhovory

Tálibán

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější