Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Analýza: Co mají společného obce, kde se lidé nechtějí očkovat? Souvisí to i s podporou SPD

Jak je na tom s očkováním vaše obec? Mapa: Daniel Kerekes pro Deník N
Jak je na tom s očkováním vaše obec? Mapa: Daniel Kerekes pro Deník N

Stovky obcí po celé zemi se potýkají s velkým problémem. Mají naočkovanou méně než polovinu svých občanů. U obcí, kde lidé o vakcínu nemají zájem, lze najít společné rysy.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zdravotničtí statistici publikovali data, která popisují podíl naočkovaných občanů starších 16 let ve všech obcích po celé zemi. Z mapy, kterou Ústav zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) zveřejnil a jejíž rozsah překonává dosud státem publikované údaje, vyplývá, že problémy s očkováním jsou především v pohraničí a také v některých krajích na Moravě.

Podíl očkovaných alespoň první dávkou ve věku 16 a více let. Zdroj: ÚZIS

V každé z obcí může existovat unikátní mix příčin, proč očkování neběží, jak by si vláda představovala. Po celé republice ale lze pozorovat i společné důvody, proč tomu tak je. Pokud si je stát uvědomí, může mu to pomoci s další vakcinací, od které si slibuje návrat k normálnímu životu.

Politolog Jakub Lysek z Univerzity Palackého v Olomouci na základě dat z jednotlivých obcí zpracoval statistický model, který se snažil najít společný jmenovatel pro jednotlivá sídla, kde očkování drhne. A některé společné rysy našel.

„Tyto obce mají společné to, že se nacházejí v 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Covid-19

Očkování

Tomio Okamura a SPD

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější