Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sesbírali výpovědi spolužáků o ponižování, sexismu a obtěžování na DAMU: „Báli jsme se někomu svěřit“

Členka iniciativy Ne!musíš to vydržet čte před vchodem DAMU příběhy svých spolužaček a spolužáků. Foto: Ne!musíš to vydržet
Členka iniciativy Ne!musíš to vydržet čte před vchodem DAMU příběhy svých spolužaček a spolužáků. Foto: Ne!musíš to vydržet

„Zklamání, rozpor, rezignace, arogance, strach, opak inspirace,“ zaznělo koncem června před fakultou pražské Divadelní akademie múzických umění v Praze (DAMU). Členky iniciativy Ne!musíš to vydržet tam v rámci pětačtyřicetiminutové performance četly výpovědi svých spolužáků o jejich zkušenostech se studiem na fakultě. Studenti se v dotaznících, které byly volně šířeny, podělili se svými příběhy o ponižování, nevhodném chování, sexismu a obtěžování ze strany vyučujících.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Zajímal nás širší pohled na tuto problematiku, nešlo nám o sociologický průzkum nebo obviňování. Příběhy nás příliš nešokovaly. Spíše to na nás dolehlo, když jsme viděly, jak se výpovědi skládají dohromady. Chtěly jsme, aby naše performance toto téma otevřela. Chtěly jsme o tomto problému mluvit veřejně. Řešení problému za dveřmi vytváří atmosféru strachu,“ říkají členky iniciativy Ne!musíš to vydržet Denníku N (všem médiím za iniciativu odpovídají jako kolektiv a nepřejí si být jmenované).

Na uměleckých školách probíhá výuka většinou v malých skupinách pod vedením jednoho pedagoga a studenti konzultují své práce i mimo školu. V neformálním prostředí je zvláště pro studenty obtížné rozpoznat hranice mezi přátelským a manipulativním či jinak nevhodným chováním.

Navíc si čerství absolventi středních škol myslí, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Divadlo

Sexuální násilí a obtěžování

Školství

Česko, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější