Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ve stovkách obcí nemá vakcínu ani polovina lidí, někde jen každý čtvrtý. „Nemohu říct: Franto, běž se nechat očkovat,“ říká starosta

Podíl očkovaných alespoň první dávkou ve věku 16 a více let. Zdroj: ÚZIS
Podíl očkovaných alespoň první dávkou ve věku 16 a více let. Zdroj: ÚZIS

V téměř tisíci obcích v celé zemi nemá ještě ani první dávku vakcíny proti covidu ani polovina občanů nad 16 let. Neuspokojivá situace se týká zejména příhraničních regionů a také části obcí na hranicích krajů. Stát plánuje v jednotlivých krajích zřídit po vzoru Prahy očkovací centra a nasadit také mobilní týmy.

Je pouze málo věcí, na kterých se bezpečně shodne vláda s opozicí. Jednou z nich je určitě to, že očkování proti covidu je nezbytné a že právě vakcinace drtivé většiny populace je pomyslnou tečkou za pandemií.

Počet naočkovaných lidí v České republice sice i nadále roste, začíná však narážet na některé limity. Zejména mezi mladými klesá ochota nechat se očkovat, pro část lidí může být vakcína nedostupná a část veřejnosti se očkovat nemůže nebo nechce. Data Ústavu zdravotnických informací a statistiky ukazují, že v mnoha obcích celé země není naočkována více než polovina občanů starších 16 let.

Podle ÚZIS bylo k 13. červenci v zemi 800 obcí, v nichž byla alespoň jednou dávkou naočkována nanejvýš polovina lidí. V drtivé většině jsou to vesnice se stovkami obyvatel, nachází se zde ale také větší sídla jako třeba Bílina (14 400 obyvatel), Aš (10 800 obyvatel) nebo Varnsdorf (12 500 lidí).

Zdravotní statistici prezentovali během jednání vládní Rady pro zdravotní rizika data také z pohledu geografie obcí. Na mapě Česka je vidět, že největší problémy s plošnou vakcinací mají příhraniční regiony a zejména pak oblasti na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější