Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Sledovaný novinář: Špionážní software používají jako děti na hřišti, postavili mě na roveň nebezpečným zločincům

Maďarský novinář Szabolcs Panyi. Foto: András Pethő, Direkt36
Maďarský novinář Szabolcs Panyi. Foto: András Pethő, Direkt36

Szabolcs Panyi je jedním z pěti maďarských novinářů, kteří byli sledováni izraelským špionážním programem Pegasus. Špehování odstartovala jeho práce na kauze o Mezinárodní investiční bance. Varování, že může být sledován, přitom přicházela z vícero zdrojů. Jak sám přiznává, byl si jistý, že je opatrný a používá šifrovanou komunikaci. Izraelský spyware Pegasus navržený pro sledování teroristů ale dokáže prolomit i šifrování. V rozhovoru Panyi z opozičního portálu Direkt36 popisuje své zkušenosti s tím, jaké je stát se cílem slídění maďarské vlády.

Server Investigace.cz zveřejnil článek o tom, jak různé vlády odposlouchávají mobilní telefony po celém světě. Týkalo se to padesáti zemí. Vy jste byl jednou z obětí. Proč právě vy?

Především bych rád zdůraznil, že novinářů, kteří byli identifikováni jako oběti sledování a odposlechů, bylo více než sto osmdesát. V mém případě lze mluvit o štěstí, neboť po mém sledování nenásledovalo žádné věznění ani fyzické obtěžování. Za to jsem opravdu vděčný. Četl jsem příběhy o tom, co se stalo jiným novinářům, kteří byli sledováni drastičtějšími metodami nebo skončili ve vězení.

Už před lety jsem dostal „přátelské varování“, že čas od času mohu být sledován, protože se věnuji citlivým tématům a píšu články, které se vládě nelíbí. Zdá se, že se na mě někdo v Maďarsku zaměřil a označil mě jako cíl pro sledování spywarem Pegasus.

Je zcela zřejmé, že se tak stalo kvůli mé novinářské práci. Existuje rovněž důkaz, že stejný sledovací program byl použit i na mého kolegu z Direkt36 Andráse Szaboa. Což znamená, že výstupy naší investigativní práce vzbudily pozornost někoho vysoce postaveného.

Zmínil jste, že jste od svých zdrojů dostal několik přátelských varování. Víte, kdy přesně ke sledování docházelo?

Dostal jsem několik druhů varování. Koncem roku 2015 byl můj nejbližší přítel, kolega a velmi dobrý novinář dlouhodobě vydírán maďarskými tajnými službami. Snažily se na něj najít nějakou špínu, kterou by mohly použít k vydírání. Chtěly, aby s nimi spolupracoval a prozradil své zdroje. Což odmítl a podařilo se mu nátlak ustát. To bylo v letech 2015 a 2016. Protože jsem byl jeho blízký přítel, věřím, že jsem byl také součástí tohoto sledování.

V následujících letech se vyskytly případy, kdy jsem se měl setkat například s vládním zdrojem a ten mi přes prostředníka poslal zprávu, že se nesetkáme, protože jsem sledován a on nechce být touto schůzkou kompromitován. Nebo jsem dostal přátelské varování, že bych si měl dávat pozor na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Maďarsko

Média

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější