Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Notes: Dnes o rozmnožování, katolickém papeži a gayovi oblíbeném katolíky

Notes – úvodní foto, koláž osmi titulních stran.
Notes – úvodní foto, koláž osmi titulních stran.

Co chce vláda udělat, aby měla víc občanů a voličů, jak se to liší od toho, co slibovaly její předchůdkyně, a proč to zase nikam nepovede? Co převratného dnes udělal katolický papež a jakými převratnými plány ho nejspíš nepotěší jeden muž v katolickém Polsku? A koho jsme potěšili my Češi a kdo nám za to poděkoval, nejen tyto zprávy z pondělka pro vás přefiltroval Jan Kudláček.

Už se napsalo hodně o tom, co se zdá Andreji Babišovi, když náhodou spí. Možná se mu zdáo rozmnožování (ostatně, koupil si k němu několik příslušných klinik). A to ve velkém – rozmnožování rovnou celé společnosti. Že ta naše česká stárne a nerodí se v ní dost dětí pro její udržení, víme už dlouho. Že to odskáčeme, je snad jasné. A že je třeba s tím něco dělat, slibuje už dlouhé roky vláda za vládou. Teď představil své ambiciózní plány, jak vytáhnout porodnost aspoň na nezbytné „udržovací minimum“, tedy průměr 2,1 dítěte na ženu, i premiér Babiš. Ovšem naše zkušená redaktorka Jana Ustohalová ví, proč Češky nezačnou rodit víc dětí, i když by si to Andrej Babiš hodně přál. A premiérovy sny Jana rozseká na padrť. Může si to dovolit, moc dobře ví, o čem mluví, je matkou čtyř dětí. I já její článek můžu podepsat – a to jsem se svými zkušenostmi proti ní poloviční. Přečtěte si trefný komentář Jany Ustohalové!

Svůj pohled na rozmnožování má i papež. František byl ale dnes na služební cestě. A to mimořádné! Jako první hlava katolíků přijel na Arabský poloostrov. Sešel se tam s šejky i imámy, promluvil dokonce v mešitě. Proč je to důležité nebo zajímavé, najdete v článku, pod kterým jsem podepsaný já. Nebojte se, je to krátké a jsou tam obrázky.

K tomu jedna katolická anekdota: Přijde do baru ateista, otevřený homosexuál a příznivec migrace a každý z nich řekne: chci se stát premiérem v Polsku! Dobré, ne? Ale on to není vtip. A vlastně to nejsou tři lidé, ale jeden. Jmenuje se Robert Biedroń. S uvedenou charakteristikou musí být v konzervativním, katolickém Polsku bez šancí, a to rovnou ze tří důvodů. Jenže on je nesmírně populárním primátorem a politikem. A právě založil politickou stranu. Věří si hned do dvou letošních voleb, evropských i domácích parlamentních. Přečtěte si v článku Kirilla Ščeblykina, jak chce politickou situaci v zemi převrátit naruby, sestavit vládu a co všechno změnit (ten hvězdný nevěřící gay, primátor Biedroń). A už jsem vám říkal, že nejde o žádné Švédsko nebo Island, ale o Polsko?

My v Deníku N mezitím pokračujeme ve sledování kauzy údajného plagiátu bývalého prorektora Univerzity Karlovy Martina Kováře. Kolegyně Černá s Mazancovou píší o prohlášení 60 (!) historiků a název jejich článku mluví za vše: Nemůžeme po studentech chtít něco, co profesor nedodržuje. I tohle se určitě dá podepsat.

Další střípek do diskusí o potenciálním nebezpečí ze strany čínských technologií přinášejí kolegové Zelenka a Koubský. Jasně že je asi jedno, že máte doma Huawei – soudruhy v Pekingu asi vaše telefonáty příliš zajímat nebudou. Možná ani není podstatné, že čínské techniky je plná Kancelář prezidenta republiky. Ono totiž nejde jen o to, co lze vidět a slyšet, ale i o to, co se nikdo naopak nedozví. Představte si třeba kamery ve věznicích nebo skladištích významného zboží. A víte, že na dálku a bez autorizace je lze vypnout, a vyřadit tak vizuální střežení objektu? Zaujalo vás to? Víc v článku Čínské kamery v Americe zakázali. V Česku dál hlídají vězně, slouží policii i armádě.

 

Co najdete zítra v tištěném Deníku N:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Pointa N

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější