Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Továrna v Rusku měla svitavskému Dřevojasu otevřít nový trh. Vzal mu ji ale místní partner

Otevření závodu Centr-Keramika mělo české firmě přinést nové příležitosti. Foto: Ministerstvo zahraničních věcí
Otevření závodu Centr-Keramika mělo české firmě přinést nové příležitosti. Foto: Ministerstvo zahraničních věcí

Před několika lety se majitelé české společnosti Dřevojas rozhodli expandovat z Česka na východ. V Rusku postavili s místním partnerem továrnu, od níž si slibovali rozšíření výroby a expanzi na velký místní trh. Jenže majitelé z rodiny Blažkových nedávno zjistili, že závod nedaleko města Kirov už neovládají. V době, kdy spor vrcholí, připravuje ministerstvo zahraničí program na podporu expanze českých firem do Ruska.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

K dohodě o vzniku společného podniku s názvem Centr-Keramika česká a ruská strana přistoupily v roce 2014, výroba se rozběhla o rok později. Česká firma se zaměřuje především na výrobu nábytku pro koupelny, v ruském Kirově chtěla najít vhodného partnera pro společnou výrobu keramických umyvadel. Cílem byla expanze na rozsáhlý ruský trh, kde Češi viděli velkou byznysovou příležitost.

Problémy začaly před dvěma lety, kdy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější