Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Reportáž: Adrenalin na Hodonínsku vyprchává, lidi sužují únava, lítost i finanční nejistota

Mikulčice i další obce na Hodonínsku se pomalu vzpamatovávají z ničivého tornáda. Foto: ČTK
Mikulčice i další obce na Hodonínsku se pomalu vzpamatovávají z ničivého tornáda. Foto: ČTK

Největší spoušť, kterou v obcích na Hodonínsku způsobilo tornádo, je už pryč. Nyní nastala pomalejší a náročnější fáze – oprava poničených domů, na kterou chybí kvalifikované síly i peníze. Kdy je stát pošle, zatím nikdo neví.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na zahradě svého domu v Mikulčicích sedí Svatava Cibová s manželem Vladimírem. Zrovna skončila menší přeháňka – každá taková v nich vyvolává nejen špatné vzpomínky, ale také strach a pochybnosti.

Tornádo jim vzalo střechu a rozbořilo část domu. Nikam jinam jít nechtějí, a tak zůstávají ve stavení, které před deštěm chrání pouze plachta. „Čekáme na materiál na střechu. Zatím máme jenom latě, ale chybí nám krovy. Nejdříve nebyly komínovky, teď nejsou krovy. Je to strašně nadlouho, táhne se to,“ popisuje Cibová opřená o chodítko.

Od ničivého tornáda na jižní Moravě uběhly tři týdny. Obce, které přírodní katastrofa postihla, se od té doby proměnily k nepoznání. Tisíce dobrovolníků, hasičů, vojáků, policistů a mnoha dalších dokázaly z poničených obcí odvozit téměř všechnu suť, harampádí či popadané střechy.

Dvorek u Cibů už je zachráněný, střecha a okna ne. Tak se čeká – na dřevo i řemeslníky. Foto: Prokop Vodrážka, Deník N

Stejné to je i u Svatavy Cibové. Když jsme ji navštívili pár hodin po neštěstí, seděla na zahradě mezi kusy plechů a cihlami a snažila se zachránit zahrádku, o kterou celý život pečovala. Jednou rukou hrabičkami prohazovala štěrk. Nyní je suť díky dobrovolníkům pryč. „Takových lidí, co přijelo. Ta solidarita, to je něco neuvěřitelného,“ říká dojatě.

Jenže zatímco ta nejhrubší a nejvíce viditelná práce je už téměř hotova,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Reportáž

Tornádo na Hodonínsku

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější