Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Říkáme jim to dokolečka, ale je to marné.“ Desítky tisíc zdravotníků a pečovatelů odmítají vakcínu

Očkuje se nejen v očkovacích centrech, ale i u praktických lékařů. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Očkuje se nejen v očkovacích centrech, ale i u praktických lékařů. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Starají se o nejzranitelnější lidi, přesto se nechtějí nechat očkovat proti covidu-19. Desítky tisíc zdravotníků a pečovatelů v domovech pro seniory vakcínu stále odmítají. Některým zaměstnavatelům už dochází trpělivost a chtějí, aby pro tyto profese byly vakcíny povinné. Zatímco v Británii, Francii a v Řecku už se tato povinnost zavádí, české ministerstvo zdravotnictví o této změně zatím neuvažuje.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Vladimír Vopelka, ředitel Domova sociálních služeb v Litvínově, má jasno. Lidé, kteří se chtějí starat o seniory, by měli mít vakcínu proti covidu-19 povinně.

„Stejně jako musejí být očkováni například proti žloutence, kde se žádné diskuse nevedou. Někteří zaměstnanci, kteří prodělali covid-19, navíc žádají o uznání nemoci z povolání. Jsou mezi nimi přitom lidé, kteří se odmítají nechat očkovat, ale peníze za prodělání covidu-19 si vezmou. To považuji za naprostou nehoráznost,“ říká Vopelka, který je zároveň členem vedení Asociace poskytovatelů sociálních služeb.

V litvínovském domově pro seniory je očkovaných zhruba 78 procent z celkem 278 zaměstnanců. „V některých domovech pro seniory má ale vakcínu sotva šedesát procent pracovníků. To je hazard,“ dodává.

Neochotu pečovatelů nechat se očkovat vidí jako velký problém také Robert Pitrák z vedení Domova pro seniory Dobřichovice. „Můžeme jim říkat dokolečka, aby se nechali očkovat, ale je to marné. V prostředí, kde je větší počet lidí bez vakcíny, se virus začne rychleji šířit. Pokud onemocní pečující personál, nemá se pak kdo o seniory postarat. Dalším problémem je samozřejmě i to, že tito lidé zároveň ohrožují rizikovou skupinu klientů,“ upozorňuje Pitrák.

Nejsem pokusný králík

Důvody, proč se zdravotníci či pečovatelé v domovech pro seniory nechtějí nechat očkovat, jsou většinou velmi podobné.

„Obávám se všeho,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Očkování

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější