Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vražda, konec neohroženého Fica a Čaputová: Češi pochopili, že se děje něco velkého, říká končící zpravodajka ČRo na Slovensku

Pavlína Nečásková, novinářka Českého rozhlasu. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N
Pavlína Nečásková, novinářka Českého rozhlasu. Foto: Tomáš Benedikovič, Denník N

Novinářka Pavlína Nečásková bilancuje svou čtyřiapůlletou práci zpravodajky Českého rozhlasu na Slovensku. Popisuje silné okamžiky po vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové, ale také to, jak českým posluchačům přibližovala nového premiéra Igora Matoviče.

Zpravodajka Českého rozhlasu Pavlína Nečásková působila na Slovensku od ledna 2017. Zažila čtyři premiéry, reportovala z demonstrací po vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové i z prezidentských a parlamentních voleb. Od srpna ji v Bratislavě nahradí její kolega Ladislav Novák.

Předpokládám, že místo zpravodaje na Slovensku není považováno za tak prestižní jako místo ve Washingtonu.

Je pravda, že na Slovensko jsou běžně vysílaní redaktoři s menšími zkušenostmi. Když jsem úspěšně prošla konkurzem, jeden z mých nadřízených mi řekl, že Bratislava je tréninkovým místem pro zahraniční zpravodaje. Z Prahy je to na Slovensko blízko, není třeba komunikovat v cizím jazyce, Češi ho vnímají jako vzdálenější část Česka, už jen kvůli smíšeným rodinám.

V případě Českého rozhlasu však post v Bratislavě nepokrývá jen Slovensko, ale musíte pokrývat i dění v Rakousku a Maďarsku. I proto je to náročnější, než by se mohlo zdát.

Když v roce 2019 odcházel zpravodaj České televize Lukáš Mathé, v rozhovoru Denníku N popsal, že po vraždě Jána Kuciaka a Martiny Kušnírové se zpravodajská hodnota Slovenska výrazně zvýšila. Najednou se věnoval i tématům, jako je výměna policejního prezidenta, která by dříve byla považována za příliš vnitropolitická.

To mohu potvrdit, Slovensko za mého působení skutečně získalo zcela jinou zpravodajskou hodnotu. Po vraždě začal být o Slovensko obrovský zájem. Sama jsem byla

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Média

Rozhovory

Slovensko

Veřejnoprávní média

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější