Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Co přinese klimatický plán: Evropu čeká boj s energetickou chudobou i konec výroby nejlevnějších aut

Nové emisní povolenky se nejvíce dotknou nejchudších obyvatel Unie. Foto: Adobe Stock
Nové emisní povolenky se nejvíce dotknou nejchudších obyvatel Unie. Foto: Adobe Stock

Unijní strategie Fit for 55 je zatím nejambicióznějším klimatickým plánem, se kterým kdy přišlo některé z mezinárodních společenství. Za cíl si klade snížit emise v různých aspektech života Evropanů. Prakticky to znamená vyšší náklady nejen pro firmy, ale i běžné obyvatele. EU pro ně proto musí připravit robustní program podpory.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nutné investice do technologií, ale také zdražení dopravy a běžného zboží. To je jeden z očekávaných dopadů strategie Fit for 55, kterou ve středu představili zástupci Evropské komise. Starému kontinentu má strategie pomoci na cestě k uhlíkové neutralitě, na čemž má Evropa v dlouhodobém výhledu vydělat. Brusel očekává, že do roku 2030 klesnou emise z nových automobilů o 55 procent, od roku 2035 se pak auta se spalovacími motory nebudou prodávat vůbec.

Místopředseda Evropské komise a propagátor strategie Frans Timmermans přitom sám připustil, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekologie

Evropská unie

Klimatická krize

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější