Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kardinál má radost, že se o něco snažím, říká lídr SPD v Praze a Dukův blízký spolupracovník

Pracovník Arcibiskupství pražského a člen Rady Českého rozhlasu Josef Nerušil bude jedničkou pražské kandidátky SPD. Foto: Khalil Baalbaki, Český rozhlas
Pracovník Arcibiskupství pražského a člen Rady Českého rozhlasu Josef Nerušil bude jedničkou pražské kandidátky SPD. Foto: Khalil Baalbaki, Český rozhlas

Zaměstnanec Arcibiskupství pražského Josef Nerušil řekl Deníku N, že kardinál Dominik Duka respektuje jeho kandidaturu za SPD ve sněmovních volbách. „Jeho veřejnou podporu bych ale nechtěl, protože církev je apolitická,“ zmínila v rozhovoru jednička pražské kandidátky.

Kdo vám nabídnul kandidaturu za SPD?

Vzniklo to z debat mezi pražskou SPD a poslaneckým klubem SPD.

A kdo oslovil přímo vás?

Nefunguje to tak, že by vás přímo někdo oslovil. Zvažoval se vhodný lídr, byla nějaká představa, jak by měl vypadat – že by se měl zabývat spíše mediálním, kulturním portfoliem a podobně. Pravděpodobně v rámci brainstormingu na členské základně, na klubu, na předsednictvu strany padlo několik jmen a nápadů.

Nakonec se to vyprofilovalo tak, že jsme se domluvili na mně. Předsednictvo usoudilo, že bych mohl být zajímavá varianta pro Prahu, doplnit současný tým – pana Kobzu, pana Čížka, pana Nováka, paní Zumrovou.

Odkdy jste na tom s SPD spolupracoval?

To je otázka několika týdnů. Rozhodně to není rok plánovaná záležitost. Řekněme třeba od června. Nevím, kdy o tom začali v SPD hovořit. Mám pocit, že na jaře byly první nápady v rámci pražské základy SPD a já jsem byl zvažovaný někdy v průběhu června.

Ptám se i proto, že jste stále členem Rady Českého rozhlasu, a zda tedy vazby na SPD neovlivnily vaše působení v Radě.

To nemusíte mít obavy, protože

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Náboženství

Rozhovory

Sněmovní volby

Tomio Okamura a SPD

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější