Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dojemné souznění nad třikrát a dost. Na trestání slabých se nakonec dokážou shodnout všichni

Kolik se jich zákonodárcům podaří vyrobit tentokrát? Ilustrační foto: Unsplash
Kolik se jich zákonodárcům podaří vyrobit tentokrát? Ilustrační foto: Unsplash

Komentář Filipa Pospíšila: Navzdory dobře známým rizikům Sněmovna schválila velkou většinou hlasů návrh zákona z dílny opoziční ODS, který umožňuje odebírání dávek hmotné nouze osobám, které se v obci dopustily třeba i banálního přestupku. Jak to, že se v případě zrovna této normy, kterou někteří označují jako „nahnědle populistickou“, dokázaly shodnout opoziční a koaliční strany, které se jinak neshodnou prakticky na ničem?

Tři roky po předložení a po několikerém přepracování poslanci 9. července přijali návrh poslance Jana Bauera a dalších zákonodárců ODS, který stanovuje, že z dávek hmotné nouze určených na bydlení či jídlo budou strhávány pokuty za drobné přestupky vždy těm, kdo nezaplatili tři pokuty po sobě, nebo případně i těm, kdo nezaplatili pokutu jen jednu, ale obec usoudí, že je strhnutí namístě.

Odpůrci zákona opakovaně poukazovali na to, že porušuje hned několik zákonných a pravděpodobně i ústavních principů. Například podle ombudsmana prolamuje obecné pravidlo exekuční nepostižitelnosti dávek pomoci v hmotné nouzi a zasahuje do ústavně garantovaného práva na zajištění pomoci nezbytné pro zabezpečení základních životních podmínek.

Poslankyně Olga Richterová (Piráti) zase varovala, že zákon porušuje princip, podle něhož mají při exekuci přednostní právo úhrady výživného a náhrady za ublížení na zdraví. Nyní je před ně postaveno právo obce například na vymáhání pokuty za porušení povinností stanovených vyhláškou obce pro pořádání sportovních a kulturních podniků, včetně tanečních zábav a diskoték. Navíc budou za přestupky spolubydlících trestáni členové společně posuzované domácnosti (ať již příbuzní, či nikoliv), jejichž nárok na dávku bude upřen ve prospěch úhrady pokuty za čin, který nespáchali.

Některé revoluční právní změny, které zákon přináší, přitom kritici dosud ani nepojmenovali. Patří mezi ně například

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Názor

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější