Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Ukončit proplácení preventivních testů je mimořádně špatný nápad

Ne, tudy cesta opět nevede, pane ministře Vojtěchu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ne, tudy cesta opět nevede, pane ministře Vojtěchu. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Petra Koubského: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nedávno prohlásil, že po prvním září už nebudou zdravotní pojišťovny nikomu proplácet preventivní testy na covid-19. Existuje dobrý důvod, proč se tímto sdělením vůbec nezabývat a tento komentář tím pádem nepsat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Po půldruhém roce zkušeností všichni víme, o jaký důvod jde: je dost pravděpodobné, že nakonec bude všechno jinak. Vládní záměry – slovu strategie bych se raději vyhnul – se mění tak často, že do konce prázdnin může být změn několik, ne jen jedna. Proč tedy plýtvat vaším časem na čtení rozboru čistě hypotetické události?

Jeden důvod bych měl. Podle mého názoru jde o poučnou situaci, v níž se projevují všechny dosavadní, již známé chyby uvažování vlády plus nějaké další navíc. Dovolil jsem si je očíslovat.

1. Vláda už zase, řečeno s Waynem Gretzkym, bruslí tam, kde je puk teď, ne tam, kde bude, až tam dojede. Dokonce ještě hůř: bruslí tam, kde puk byl před chvílí. Po nedávném minimu u nás počet pozitivně testovaných na covid-19 už zase roste. Nikdo, opravdu absolutně nikdo nemůže v tuto chvíli vědět, kolik jich bude za šest týdnů a jak bude tou dobou zapotřebí reagovat na aktuální situaci.

2. Už teď víme, že ministrovo prohlášení je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Názor

TOP

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější