Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Moc ambiciózní, hodnotí čeští politici plán Komise. Obavy mají hlavně o automobilový průmysl

Ilustrační foto: Marek Piwnicki, Unsplash
Ilustrační foto: Marek Piwnicki, Unsplash

Ambiciózní, ambiciózní, ambiciózní. Tak hodnotí čeští politici pro Deník N klíčový balíček k budoucí klimatické politice. Shoda na jeho znění podle médií nepanovala ani uvnitř Evropské komise.

Návrh rozsáhlé klimaticko-energetické legislativy, podle níž by EU měla do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů oproti roku 1990 nejméně o 55 procent a v roce 2050 být uhlíkově neutrální, se skládá ze třinácti legislativních návrhů (popisujeme je zde).

Sporné jsou především dva z nich: takzvané uhlíkové clo (uhlíkové vyrovnání na hranicích na dovážené produkty s emisní stopou) a nový systém emisních povolenek v sektoru budov a dopravy, který se bude týkat například energií na bydlení či zpoplatnění emisí z dopravy.

V Česku vzbudil rozruch i návrh na zákaz prodeje nových vozů se spalovacím motorem od roku 2035.

„Opakovaně říkáme, že ty cíle musí být takové, aby nepoškodily náš průmysl, aby nepoškodily automobilový průmysl, že to musíme dělat s rozumem, a ne s nějakou ideologií,“ řekl dnes novinářům premiér Andrej Babiš (ANO). Celý návrh však ještě podle svých slov důkladně nečetl, podle prvních zpráv si nicméně myslí, že cíl Komise je „extrémně ambiciózní“.

„Zaujmeme samozřejmě k tomu stanovisko a podle toho i vláda bude schvalovat mandát všech ministrů na Rady, kde se o tom bude jednat,“ dodal předseda vlády.

Brabec: Hrozí, že lidé budou déle jezdit starými vozy

Podobná slova použil i ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). „Ten balíček je nepochybně velmi ambiciózní a v řadě případů je na hranici dosažitelnosti. Určitě to nebude jen případ České republiky, kdy to jednotlivé země budou cupovat,“ řekl Deníku N Brabec.

„Mám pocit, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ekologie

Evropská unie

Klimatická krize

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější